БНР Портал

Радио Пловдив

ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ
50 - Майка Тереза 
25 September 2013 - 16:28:19

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза.Превод: Свети Йоан казва: „Как вие можете да кажете, че обичате Бога, когото вие не виждате, ако не обичате своя съсед, когото виждате? Исус казва: Аз бях гладен и вие ми дадохте да ям - гладен не само за хляб, гладен за любов.

Това е последната публична реч на Майка Тереза, в която тя се спира на въпроса, който нея лично я измъчва цял живот – как да обичаме Бога. Отговорът не е лесен. Отговорът не е еднозначен. Отговорът не е постоянно валиден. Отговорът, в крайна сметка, зависи от тайнствената смес между музиката в душата и думите в разума на всеки човек.

„Ние понякога мислим, че бедността е само да бъдеш гладен, гол и бездомен. Но бедността да бъдеш нежелан, оставен без любов, оставен без грижа, е по-голяма бедност. Ние трябва да започнем да лекуваме този вид бедност в нашите собствени домове” – казва в едно друго свое известно изказване монахинята, която цял живот се опитваше да обича хората и да се грижи за тях по своя категоричен маниер.

По този повод тя обяснява, че, тъй като любовта започва в семейството и живее в семейството, независимо от всички обстоятелства на живота в днешния свят, трябва да имаме повече време, за да обичаме нашите деца, да се обичаме един друг, защото от липсата на тази любов започва и разрушаването на мира в света изобщо.

Заглавието на тази песен е „Благословената Майка Тереза от Калкута”. В нея се пее за католическата монахиня, създала ордена „Мисионери на милосърдието”, който в своите мисии се грижи за най-бедните, най-болните и умиращите хора по цял свят. Наистина ли се грижи за тях обаче или просто ги изпровожда към отвъдното, а някои дори – поради невежество или алчност – буквално изпраща в царството на смъртта, както твърдят критиците на Майка Тереза като британският журналист Кристофър Хитчънс. Те добавят, че тя никога не забравя преди смъртта да покръсти умиращите в католическата вяра, а след това – да похарчи за своите мисионерски цели парите, събрани от дарения за тях.

Превод: Това са две стаи с 50-60 мъже в едната, 50-60 жени в другата, те умират, не получават медицинска помощ, не получават болкоуспокоителни, освен аспирин и ако си късметлия – малко Бруфен за тези със смъртоносен рак или друго тежко заболяване. Запитах се – какъв е смисълът.

Това са думи на писателката Мери Лаудън, която в даден момент е била доброволка в един от приютите на Майка Тереза в Калкута, наречени Дом на умиращия. Тя споделя впечатленията си от своя престой там във филма на Кристофър Хитчънс „Ангел от ада”, един сериозен опит да се развенчае мита около Майка Тереза и да се каже истината за нейните земни дела, които са свързани с култ не толкова към любовта, колкото към смъртта.

Превод: Култът на Майка Тереза към смъртта и страданията се крепи на най-уязвимите и безпомощните – изоставените бебета например или смъртно болните, които подхранват поводите за благотворителност и са „суровият материал” за демонстрация на съчувствие.

Кадърът след тези думи в документалния филм на Хитчънс показва един от „вдъхновяващите ” надписи по стената на този точно хоспис в Калкута. Той гласи – „На път към Рая съм”. Всъщност, за някого това наистина може да бъде и вдъхновяваща мисъл – зависи кой от каква гледна точка го гледа и как разбира трудните въпроси за живота, любовта и смъртта.

Истинското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е албанска католичка, родена в Скопие. За тези, у които това изречение поражда неясноти и въпроси, ще кажа, че не всички албанци са мюсюлмани, около 20 процента от тях са католици, а десет на сто – православни. И да – властите в Скопие използват и Майка Тереза в прочутата си напоследък кампания за утвърждаване на македонската идентичност. В центъра на Скопие, близо до мястото, където е била родната и къща, сега се издига къща-музей на прочутата монахиня. Макар като цяло и в този случай естетическата мярка да е сериозно изпусната, все пак, на паметника на Майка Тереза до къщата са изписани нейните - пак спорни, но знаменити - думи: Светът не е гладен за хляб, а за любов.

На 12 годишна възраст Агнес Бояджиу което в превод от албански означава „неразцъфнало цвете”, има видение и то засилва нейната детска увереност, че трябва да стане монахиня. На 18 тя постъпва в ордена Лорето, който изпълнява мисионерска и просветителска дейност в Индия и приема името на св. Тереза от Лизийо. Следват дълги години, през които работи в училището към мисията в Калкута. Един ден, докато върви през града, Тереза усеща в себе си "божието призвание да помага на бедните и онеправданите". Затова отива в предградията, където мизерията е потресаваща, започва да се грижи за болните и да дава утеха на умиращите.

През 1949 година тя вече има индийско гражданство, а следващата година - и разрешение от Ватикана да създаде своя орден „Мисионери на милосърдието”. Започва сама, после мисионерите стават 12.Това, което правят те, е че стартират кампания, с която да разширят възможностите си да се грижат за най-бедните и страдащите, като привличат доброволци и набират средства по различни програми и от частни лица. Постепенно дейността им придобива известност, но истинската световна слава и огромните потоци с пари започват да се изливат в ордена след един документален филм на ВВС от 69-та година, озаглавен „Нещо красиво за Бог”. Неговият автор, Малкълм Магридж, когото Кристофър Хитчънс нарича „стар измамник и шарлатанин”, след завръщането си в Лондон от снимки в Калкута, изгражда истински мит около филма, като твърди, че екипът му е участник в първото „телевизионно чудо”.

Той разказва навсякъде, че част от лентата, снимана в много тъмно помещение, все пак е с отлично качество в резултат на „божията светлина”, която се носи из хосписите на Майка Тереза. Е, самият оператор на Магридж смята, че чудото е резултат по-скоро от качествата на новата лента „Кодак”, която са използвали, но – всеки има право да вярва в каквото иска, дори в телевизионни чудеса. Според критиците на Майка Тереза обаче истинското чудо в случая е как тя самата е превърната в медийно чудо, а оттам и в световен феномен, изграден като вдъхновяващ образ на милосърдието и състраданието.

Да, и Фил Колинс има песен, свързана с Майка Тереза. Тя вече набира милиони долари дарения от цял свят, започва да разкрива хосписи и в много други страни, в ордена и се включват хиляди монахини и монаси, както и множество доброволци. За дейността си Майка Тереза получава награди от различни организации, включително през 1979 – Нобеловата награда за мир. В мотивите на комитета пише, че тя и се присъжда „за подетата от нея работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира”.

Две години след смъртта си от инфаркт през 97-ма, Майка Тереза е обявена за блажена от папа Йоан-Павел ІІ. Но това по никакъв начин не поставя край но въпросите, свързани с нея и нейната дейност, напротив, задълбочава съмненията. Критиците и питат – защо през годините, когато имаше сърдечни проблеми, прочутата монахиня не се лекува в собствените си болници, а потърси най-добрите и най-скъпите частни сърдечни клиники в САЩ? Как така папата наруши строгите правила и вместо след минимум пет, само след две години обяви Тереза за блажена? Колко животи са съсипали нейните проповеди срещу абортите и срещу използването на контрацептиви? Какво значи нейната твърда вяра, че смъртта е най-висшето развитие на човешкия живот? И много други въпроси се задават, истинските отговори на които знаят малцина в този свят и мнозина в отвъдния.

Така или иначе, името на Майка Тереза е символ, без който целият наш свят би бил по-беден с една трудна идея и с много трудни саможертви. Но самата тя казва - и това звучи като завет - аз съм, каквато съм в очите на бога, но много е важно за хората да обичат бедните.

 
Още във ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ
  79 - Алън Тюринг
  78 - Сенека
  77 - Рубенс
  76 - Едит Пиаф
  75 - Джордж Оруел
  74 - Алфред Нобел
  73 - Феликс Менделсон
  72 - Антоан-Лоран дьо Лавоазие
  71 - Ернан Кортес - втора част
  70 - Ернан Кортес - част първа
  69 - Йожен Йонеско
  68 - Свети Изидор от Севиля, защитник на компютрите и интернет
  67 - Нели Закс
  66 - Волфрам фон Ешенбах
  65 - Алфред Жари
  64 - Демокрит
  63 - Едвард Григ
  62 - Лех Валенса
  61- Йеронимус Бош
  60 - Микеланджело Антониони
  59 - Захариас Янсен
  58 - Виктор Юго
  57 - Рихард Щраус
  56 - Фридрих Шелинг
  55 - Джефри Чосър
  54 - Карл Цайс
  53 - Вацлав Хавел
  52 - Енрико Ферми
  51 - Джеймс Уат
  50 - Майка Тереза
  49 - Георгиос Сеферис
  48 - Джани Родари
  47 - Пабло Пикасо
  46 - Овидий
  45 - Фритьоф Нансен
  44 - Волфганг Амадеус Моцарт
  43 - Мартин Лутер
  42 - Мария Калас
  41 - Уилям Бътлър Йейтс
  40 - Ищван, кралят
  39 - Людвик Заменхоф
  38 - Теодор Жерико
  37 - Умберто Еко
  36 - Рене Декарт
  35 - Йоханес Гутенберг
  34 - Джузепе Верди
  33 - Йонас Басанавичюс
  32 - Шарл Азнавур
  31 - Карл Ясперс
  30 - Карл Густав Юнг
  29 - Семейство Щраус
  28 - Уилям Шекспир - част II
  27 - Уилям Шекспир - част I
  26 - Уинстън Чърчил
  25 - Уинстън Чърчил - част II
  24 - Уинстън Чърчил - част І
  23 - Марк Тулий Цицерон
  22 - Стивън Хокинг
  21 - Федерико Фелини
  20 - Андрю Лойд Уебър
  19 - Маргарет Тачър
  18 - Мигел де Сервантес Сааведра
  17 - Рафаело
  16 - Томас Пейн
  15 - Омир
  14 - Исак Нютон
  13 - Жоан Миро
  12 - Джон Ленън
  11 - Христофор Колумб
  10 - Папа Йоан Павел II
  9 - Хенрих Ибсен
  8 - Зенон от Елеа
  7 - Андре Жид
  6 - Т.С. Елиът
  5 - Джеймс Джойс
  4 - Антонио Гауди
  3 - Леонардо да Винчи
  2 - Лудвиг ван Бетовен
  1 - Алберт Айнщайн

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.