БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 19 часа
22 April 2014 - 19:15:29

Наказаха „Локомотив” Пловдив да играе следващите три мача без публика.

Собственикът на дружество „Градски транспорт” Ангел Батаклиев загуби на последна инстанция дело срещу Община Пловдив

Отварят за посетители Малката базилика на бул. „Мария Луиза” следващия месец

Финансови корекции в размер на 129 милиона лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти са наложени на близо 50 общини от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Общините са били сюрпризирани с писма през миналата седмица, съобщиха от Националното сдружение на общините. Неокончателните данни сочат, че в Пловдивска област най-потърпевши от новите санкции ще са Раковски и Хисаря. За първата община корекцията е 2 милиона и 740 хиляди лева, а за Хисаря е милион и 770 хиляди лева. Те са по линия на водните проекти на двете общини, които следва да се финализират през тази година. Други общини с корекции са Кричим за милион и 626 хиляди и Първомай с милион и 406 хиляди лева, следвани от Стамболийски с милион и 138 хиляди лева. Община Марища е глобена с най-малката сума - 5 хиляди и 200 лева. За утре е насрочена среща между представители на Националното сдружение на общините и министър Искра Михайлова. Там те категорично ще възразят срещу избрания подход, който е направен, без да се съгласува и да се измери неговото влияние и финансово отражение.

Община Пловдив получи одобрение за авансово плащане за Транспортния проект в размер на 14 млн лева, което е най-голямата сума в този програмен период по оперативна програма, заяви кметът Иван Тотев. Със средствата, които ще бъдат изплатени до няколко дни, ще стартира изграждането на 48 км велоалеи. Тотев уточни, че в края на миналата седмица е станало ясно, че „Консорциум Пловдив – Интелигентни системи” е победителят във финалната процедура на Транспортния проект на Пловдив. Същевременно две от фирмите, подали документи за участие в конкурса – „Сарко” и „Сименс”, са подали жалби в Комисията за защита на конкуренцията, което спира изпълнението на проекта. Крайният срок за обжалване на резултата изтича утре.

Да тегли ли Община Пловдив кредит от 3 милиона и 700 хиляди лева по програма ФЛАГ за реконструкциите в Цар Симеоновата и Дондуковата градина, както и за парка на ул. „Богомил” – това бе темата на общественото обсъждане, което се проведе в сградата на Общински съвет – Пловдив. Първоначално кметът Иван Тотев обяви, че новият заем ще е за Градската градина и парка до „Каменица”, но се оказа, че отново темата на дебата е градината с Пеещите фонтани. На практика това е втори опит на администрацията да тегли кредит с такъв размер, след като предишното решение за заем за вече замразения подземен паркинг в Цар Симеоновата градина е във Върховния административен съд. Идеята на управляващите е да изтеглят нисколихвения кредит, който програмата ФЛАГ позволява за зелените площи, а средства на общината да бъдат вложени в други градски проекти, които не получиха финансиране от правителството. Вместо паркинг под земята, с 2,4 милиона лева ще бъдат възстановени Пеещите фонтани всички други водни атракции в градината на Шевалас, 250 000 общината е длъжна да внесе като съфинансиране по програмата, а с останалите малко над 1 милион лева ще бъдат облагородени Дондуковата градина и парка на „Богомил”. Ако след месец Об С приеме кредитът да се тегли, лихвата по него ще е малко над 5% и той ще се връща 7 години. 70% от лихвата ще връща не общината, а правителството, което прави заема примамлив за общинарите. Общественото обсъждане премина при слаб интерес, като в залата, освен журналистите, дойдоха не повече от 15 души, част от тях – представители на „Зелените”, „Българска левица” и „Зелени балкани”. Повечето от тях настояха да се състави протокол с изричното им несъгласие за поемането на нов финансов дълг. Мотивите им – сумата за реконструкцията на Пеещите фонтани е набъбнала от 1,7 на 2,4 милиона лева, проектът е излишно скъп и в него се изпълняват фиктивни дейности – още – от Георги Сербезов. Гласуването за новия заем в Общинския съвет ще бъде след месец.

Ангел Батаклиев - собственикът на обявеното в несъстоятелност дружество „Градски транспорт”, загуби на последна инстанция дело срещу Община Пловдив за 300 хиляди лева частичен иск. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на правния отдел Илиян Иванов. Сумата е част от общата претенция на бившия общински съветник от групата на БСП в размер на 10 милиона лева, а искът срещу градската институция беше заведен от фирма „Транс сити”, с която Батаклиев приватизира преди години "Градски транспорт”.
По думите на Илиан Иванов, с последното решението на Върховния касационен съд се елиминира възможността бившият превозвач да съди Общината за обезщетение по цялата сума на иска от 10 милиона лева. Делото, което бившият превозвач Ангел Батаклиев заведе заради загуби и пропуснати ползи от приватизацията на „Градски транспорт", беше спечелено от Общината на предишните две съдебни инстанции -Апелативен и Окръжен съд. Претенциите на Батаклиев бяха, че той е бил заблуден за реалното състояние на транспортната фирма, която купува, а именно липсата на 48 автобуса и лошото състояние на контактна тролейбусна мрежа в града. През май месец, миналата година, Окръжния съд в Пловдив обяви в неплатежоспособност фирма "Градски транспорт" АД и откри производство по несъстоятелност. Последва поредния „спасителен” ход от страна на Батаклиев. Фирма "Транс сити", изпълнителен директор на която фирма е самият той, формира задължения към "Градски транспорт" АД с мажоритарен собственик Ангел Батаклиев в размер на над 6 млн.лв и се нареди на второ място като кредитор след НАП. Предстои обявяването в несъстоятелност и на "Транс сити", каза още Илиян Иванов. Като част от списъка с кредитори на дружеството, Община Пловдив ще претендира за 1 милион и 230 хиляди лева.
Самият Батаклиев не поиска да коментира казуса.

Държавата предостави за управление на Община Пловдив Малката базилика на бул. „Мария Луиза”. След решението на Министерския съвет от преди две седмици договорът с министъра на културата Петър Стоянович бе подписан тази сутрин. В два поредни дни всички екскурзоводи ще преминат през специално обучение на тема Малката базилика, която предстои да бъде включена от началото на май в туристическите маршрути като знаков за Пловдив обект, заяви кметът Иван Тотев. Той изрази увереност, че обектът ще се превърне в един от най-посещаваните, но уточни, че за него няма да бъдат формирани допълнителни нови такси за вход, изискващи санкцията на Пловдивския ОбС, а ще бъдат въведени утвърдените вече от старейшините цени за посещение на Античния театър - за индивидуални посещения - 5 лв, за групови – 3 и безплатен вход за ученици в почивните дни. Още на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък се очаква съветниците да гласуват увеличението на щатния състав на Културен институт Старинен Пловдив. Очаква се реконструкцията на Римския стадион да бъде финализирана до средата на май и обектът да отвори врати за посетители, подчерта още кметът Иван Тотев.

Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз наказа „Локомотив” Пловдив да играе следващите си 3 мача без публика. Решението е заради прекратеното дерби с Ботев в събота, след като привържениците на домакините засипаха терена с бомбички. Не влязохме сред публиката на черно-белите, за да не се стигне до наранени мирни граждани, но по случая се води разследване, съобщи шефът на Охранителна полиция Пловдив главен инспектор Любомир Рашков. Полицията е предотвратила сблъсъци между агитките на Локо и Ботев още от 11 часа сутринта. Оценката за работата на униформените на стадиона обаче според инспектор Рашков не е добра.Набелязани са най-активните от феновете, които са хвърляли предмети, димки и бомби, срещу тях се водят разследвания, обясни още Любомир Рашков. Димитър Ботушаров от фен-клуба на Локомотив определи станалото като резултат от цялостното недоволство от живота в страната, но не изключи и опит за решаване на вътрешно-клубни въпроси.

Утре до обяд ще има разкъсана облачност. Ще се появи слаб източен вятър. Около и след обяд ще се развива купеста и купестодъждовна облачност. Дневните температури няма да се променят съществено и максималните ще са между 19 и 24 градуса.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.