БНР Портал

Радио Пловдив

Чети Новините, Слушай Радио Пловдив...

Кибер-роботи в пловдивския Технически университет
27 February 2014 - 7:04:47
ОБНОВЕНА: 13:46:58

Във филиала на пловдивския Технически университет бе открит нов Център по роботика и автоматика. Той е създаден, оборудван и финансиран от българина Красимир Петков, който развива успешен бизнес в САЩ в сферата на «хай-тек» индустрията.

Стойността само на роботите и другата техника в лабораторията на университета е над 200 000 лева. Тяхната основна функция е да осигуряват работата на други роботи с фини електронни компоненти в предприятия за интегрални схеми.

Студентите–мехатроници ще изучават устройствата и действието на машините с изкуствен интелект и допълнително ще усвоят уменията да ги обучават на сложни механични движения и дори работа в собствен «роботски екип». В новия кибернетичен Център пловдивските студенти ще могат да контактуват с американските си колеги от областта на роботостроенето чрез изградената високотехнологична аудио-визуална система за кореспонденция вреално време.

Роденият в Стамболийски Красимир Петков е инженер-специалист в областа на кибернетиката, завършил образованието си в България. В началото на 90-тте години случайно попада в Америка – на гости на свой роднина, където обаче вижда неподозирани за тогавашните условия у нас възможности за реализация. Успява да пробие в авторитетна корпорация от сферата на високите технологии, на която след само три месеца става Главен инженер. След десетгодишна работа там, през 2000-та година Красимир Петков основава своя фирма, която днес, 15-сет години по-късно е сред най-успешните в бранша в световен мащаб.

От няколко години неговата компания има филиали в страната, включително и в Пловдив, където работят почти триста души, разказа преуспелият българин. Той бе категоричен, че тук има много инженерни специалисти на световно равнище, които обаче за съжаление масово търсят реализация в чужбина, заради твръде ниското за техния капацитет заплащане у нас.

Според Красимир Петков въпреки щетите от световната криза, в момента бизнесклимата в България е изключително удачен за развитие на сектора, като не скри, че една от причините е именно конкурентото съотношение между ниско заплащане и висок професионален капацитет на българските специалисти.

Автор: Севдалин ПалаузовКоментари (0)

Име
E-mail (Няма да се публикува)
Заглавие
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o :-O B-) :oops: :-[] :-P

 

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.