БНР Портал

Радио Пловдив

Чети Новините, Слушай Радио Пловдив...

Възстановяват всички водни атракции в Цар Симеоновата градина
22 April 2014 - 17:30:09
ОБНОВЕНА: 7:27:30

Да тегли ли Община Пловдив кредит от 3,7 милиона лева по програма ФЛАГ за реконструкциите в Цар Симеоновата и Дондуковата градина, както и за парка на ул. „Богомил” – това бе темата на обществено обсъждане, което се проведе в сградата на Общински съвет – Пловдив. Първоначално кметът Иван Тотев обяви, че новият заем ще е за Градската градина и новия парк до „Каменица”, но се оказа, че отново темата на дебата е градината с Пеещите фонтани.

На практика това е втори опит на администрацията да тегли кредит с такъв размер, след като предишното решение за заем за вече замразения подземен паркинг в Цар Симеоновата градина е във Върховния административен съд. Идеята на управляващите е да изтеглят нисколихвения кредит, който програмата ФЛАГ позволява за зелените площи, а средства на общината да бъдат вложени в други градски проекти, които не получиха финансиране от правителството.

Вместо паркинг под земята, с 2,4 милиона лева ще бъдат възстановени Пеещите фонтани, всички други водни атракции в градината на Шевалас, 250 000 общината е длъжна да внесе като съфинансиране по програмата, а с останалите малко над 1 милион лева ще бъдат облагородени Дондуковата градина и парка на „Богомил”.

Ако след месец Об С приеме кредитът да се тегли, лихвата по него ще е малко над 5% и той ще се връща 7 години. 70% от лихвата ще връща не общината, а правителството, което прави заема примамлив за общинарите, каза заместник-кметът по общинската собственост и строителството Димитър Кацарски.

Общественото обсъждане премина при слаб интерес, като в залата, освен журналистите, дойдоха не повече от 15 души, част от тях – представители на „Зелените”, „Българска левица” и „Зелени балкани”. Повечето от тях настояха да се състави протокол с изричното им несъгласие за поемането на нов финансов дълг.

Мотивите им – сумата за реконструкцията на Пеещите фонтани е набъбнала от 1,7 на 2,4 милиона лева, проектът е излишно скъп и в него се изпълняват фиктивни дейности, твърди екоактивистът Георги Сербезов.

Гласуването за новия заем в Об С ще бъде след месец.

Автор: Радио ПловдивКоментари (0)

Име
E-mail (Няма да се публикува)
Заглавие
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o :-O B-) :oops: :-[] :-P

 

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.