БНР Портал

Радио Пловдив

Проект „Популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения в България”
Билките – репортаж за годишния цикъл на развитие на лечебните растения и календар на ползването им 
25 February 2014 - 11:54:44

Развитието на лечебните растения следва естествения цикъл в природата. Билките обаче не съдържат еднакво и достатъчно количество лечебни вещества през всяко време на годината. За годишния цикъл на развитие на лечебните растения и календара на ползването им – репортаж на Веселина Пеева:

Специалистите предупреждават, че за да почувстваме ефекта от билките, трябва да отчитаме, че лечебните им вещества се натрупват през различни периоди. Затова е и толкова ценно знанието за това – кое растение кога има в най-голяма степен от полезните си вещества, за да го събираме в периода, когато то е най-полезно, но и да опазваме находищата, За годишния цикъл на развитие на лечебните растения у нас разговарям с биолога Димитрина Ботева - консултант по лечебни растения във фондация „Информация и природна защита”.

Ето защо в зависимост от това каква е годината, и календарът на билките, който очертава и дейностите на събирачите и съответно на изкупвачите, изглежда различно. Определящи за него са климатичните условия – доколко пролетта е закъсняла, по-топла или по-студена е тя,което влияе на развитието на растенията. Според Димитрина Ботева обаче за лечебните свойства на растенията опеределящи са и други условия.

Кои са първите билки, които берем, кои следват след тях и кои оставяме за есента?

За да опазим находищата на лечебните растения и природата като цяло обаче трябва строго да се спазват някои правила, които всеки билкар знае и се съобразява с тях. Защото ценните растения трябва да останат и след като събирачите са минали.

 
Още в LIFE+
  Възможностите на българските фармацевти за консултации в аптеките за лечебните свойства на билките в лекарствените рецепти и продукти, както и развитие на фармакогнозията- фармацевтичната наука в раздела с билки.
  Билките в Национален парк "Централен Балкан"- богатство от природата, поминък и ангажимент за опазването им
  Билките – интервю за актуално поручване на Life+, както и за целите на кампанията, свързана с уникалния ресурс на лечебните растения и неговата добавена стойност
  Билките – репортаж за годишния цикъл на развитие на лечебните растения и календар на ползването им
  Билките - Биологичното разнобразие, стопанското значение и календара за ползване на лечебните растения
  Билките – репортаж за целите на проекта

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.