БНР Портал

Радио Пловдив

СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
Пенка Спасова представя рубриката за нови книги "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге" 
20 January 2014 - 13:41:27

В предаването за книги на Радио Пловдив "Преге" ще ви представим новите книги на седмицата. Шестте, подбрани заглавия, днес ще представи стажант-репортерът Пенка :

Започваме с произведение, което не е ново, но не е издавано на български от 1978 г. Това е роман на Никос Казандзакис ,,Капитан Михалис’’. Критиците определят романа като съвременната ,,Илиада’’.

В центъра на повествованието е капитан Михалис, непримирим и твърд патриот, смел мъж и истински критянин. Основно място в него заема Борбата. Борбата мужду Християнина и Турчина, между Свободата и Тиранията, между Доброто и Злото. В „Капитан Михалис“ ставаме свидетели на изключителна дълбочина, психологизъм и монументалност на героите. Семейството и най-вече родът са на първо място, както и готовността да умреш за свободата с радост и по всяко време.

Романът представя остров Крит в края на 19 век – тежки времена на неразбирателство между християни и мюсюлмани. По света кнегата е позната със заглавието „свобода или смърт“. В китно селце на красивия остров се разразява кървава битка между идеологиите на двата етноса. Християните вдигат бунт срещу османското управление на острова, в което главни действащи лица са водачът на бунтовниците капитан Михалис и Нури Бей – местният турски управник. Двамата герои са кръвни братя, но стоят от противоположните страни на конфликта, превръщайки се в смъртни врагове. Преводът от гръцки език е на Георги Куфов. Изд. Enthusiast 640стр.

И вторта, представяна днес книга е преиздание - при това – луксозно. Въпреки, че на пазара е необходимо по-скоро достъпно като цена, но пълно издание на тескта, понеже е включен в училищните и униерситетските учебни програми. Тесктът е "Животът и приключенията на Робинзон Крузо" от Даниъл Дефо.

Новото издание на български език е с илюстрации от Петър Станимиров. Настоящата книга е превод на пълния текст на великата творба, а по желание на преводача Огняна Иванова е спазено и оригиналното изписване на името на автора. Въздействието на "Животът и приключенията на Робинзон Крузо" върху световната литература е толкова силно, че е видимо в отгласите на автори като Джонатан Суифт "Пътешествията на Гъливер" , Жан-Жак Русо в "Емил или за възпитанието" та чак до нашумялата напоследък "Z-та световна война" на Макс Брукс. Изданеието и с твърди корици 280 стр. Изд Изток-Запад

Третата книга, която попада в днешната шестица се нарича ,,Три метра над небето’’и е на италианския писател, сценарист и режисьор Федерико Моча. Той я пише през 1992, но едва 12 години по-късно се превръща в тотален бестселър и печели редица награди. Историята разказва за бурната и същевременно безкрайно нежна любов между ‘’лошото момче’’ Степ и доброто момиче от богато семейство Баби. На пръв поглед поредната клиширана история, но разказана по доста различен и вълнуваш начин. Тийнейджърски роман 336 страници на изд, СкайПринт.

Книга номер четири се казва ,,Кръв, кости и масло’’- едно лирично четиво на Габриел Хамилтън, която разказва своята история с необикновена откровеност, вдъхновение, хумор и страст. Освен че авторката работи като шеф-готвач е завършила магистратура по творческо писане. Ето защо романът е рядко срещано удоволствие за душата.Изд. Гурме 368 Стр.

Петото заглавие няма нищо общо с романтиката. Книгата е на Ю Несбьо, който достойно може да се бори за титлата ‘’крал на Името на романа е ,,Снежния човек’’. Действието се развива през Ноември, пада първия сняг и е извършено убийствоИнспектор Хари Хуле получава писмо, подписано от ,,Снежния човек’’ и той и екипът му започват да се ровят в стари и неразрешени случаи. 504 станици ИК "Емас".

Последното заглавие в днешните „наплъно непознати“ е тъкмо на книга, каквито слушателите на всяко предаване за книги биха харесали - ,,Диаманти в короната на Франция’’ на Георги Цанков . Защото хвърля един колкото познавателен, толкова и занимателен поглед към класическата френска литература.Авторът е работил повече от 20 години по нея, за да представи живота и творчеството на някои от най-значимите френски писатели: Молиер, Шатобриан, Стендал, Юго, Готие, Маларме, Мюсе, Александър Дюма, Зола и др.

Той споменава неизвестни факти от биографиите им и прави задълбочени анализи на по-известните им произведения. Но по-интересното в случая е, че Цанков изследва и следите им в българската литература. Едно от доказателствата му са свързани с влиянието на Щатобриан върху Петко Р. Славейков. Книгата дава и интересна информация за преводачите, разпростанението и за критическия прием на произведенията. 336 стр. на изд. Хермес.

 
Още в СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
  Пенка Спасова представя рубриката за нови книги "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Гергана Паничарова, автор на репортаж за приемната грижа
  Димитрина Мандова, автор на рубриката "Щастливи подаръци"
  Донислава Делкова, автор на рубриката "Съкровищата на България"
  Симона Димитрова, автор на рубриката "Диагноза неудачник"
  Кристина Радева, автор на рубриката „Неизвестните места в Родопите"
  Християна Петкова, автор на рубриката "Родопски легенди"
  Неждие Али, автор на рубриката "Реставрираните крепости на България"
  Маргарита Гюдженова, автор на рубриката "Плачевен случай"
  Николета Кьосова, автор на рубриката "Българският принос в света"
  Цветелинка Цветанова, автор на репортаж за спортистката Иванка Делева
  Катя Колева, автор на рубриката "Минало на фокус"
  Кристина Чакърова, автор на рубриката „Непознатите манастири”
  Марияна Мутафчиева, автор на рубриката „Ние и любимците“,
  Ваня Неделчева, автор на рубриката "Кино Библиотека"
  Делчо Делчев, автор на рубриката "Правилните подаръци"
  Веселина Ермова, автор на интервю с актьора и режисьор Калоян Патерков
  Йорданка Костадинова, автор на рубриката "Лицата на жените"
  Марина Димитрова, автор на интервю с Илия Маринчешки, доброволец към фондацията „Голям брат, голяма сестра”
  Мария Георгиева, автор на рубриката "На бара по бански"
  Ива Христова, автор на репортаж за спектакъла "Стената" и историята на Пинк Флойд
  Йорданка Шукерова, автор на репортаж за световна шампионка по парапланеризъм Елена Пецанова
  Таня Михайлова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Атанас Янков разговаря с оперния певец Иван Кабамитов
  Десислав Янкулов, автор на рубриката "Бляскавата страна на спорта"
  Цвета Рименова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Златка Василева, автор на рубриката "Минута е малко"
  Русана Куманова, автор на рубриката "Пловдив помни"
  Панка Вълева, автор на рубриката "Забравени от времето"
  Петя Терзийска, автор на рубриката "Културен маратон"

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.