БНР Портал

Радио Пловдив

СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
Таня Михайлова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"  
28 August 2013 - 17:01:44

Здравейте, аз съм Таня Михайлова, а вие слушате рубриката "Напълно непознати". Ето ги и новите шест предложения за тази седмица. Започваме с нещо по-светско:

1. Грегоар Делакур, занимавал се дълго време с реклама, започва кариерата си с опита да напише по-дълго изречение от "Без вода кожата повяхва". По ирония на съдбата, този опит му носи невероятен успех и се превръща в новата звезда на френската литература. Отскоро бива спряган с холивудската актриса Скарлет Йохансон, подала съдебен иск по повод новата му творба, а именно романът "Какво поглеждаш най-напред". Чрез четивото Грегоар попада в списъка на десетте най-четени автори във Франция. Какво толкова агресира "Момичето с перлената обица" (Скарлет играе главна роля в този филм ), за да съди Делакур? В самият роман, главният герой е автомонтьор, като една вечер на вратата му почуква момиче, което сякаш без да иска, е оприличено със Скарлет Йохансон. Ала в действителност се оказва, че е само нейна двойничка. Как се развива историята, може да разберете само ако прочетете книгата! - Издава "Факел Експрес" в 238 страници, меки корици.

А относно съдилищата... кого можем да виним, че литературата е богатство, но и просто бягство от реалността?

Ако още не сте се освободили от работа и жадувате за морето, спокойно можете да разсеете всякакви мисли за него със следващия роман:

2. Издателство "Колибри" предлага романа на Стефан Цвайг, "Мария Стюарт", крайно заинтригуващо съчетание от биографични факти и художествена фикция. В Британския музей авторът попада на доклад за екзекуцията на Мария Стюарт, който го вдъхновява да напише шедьовъра си. Самата Мария Стюарт е реална историческа личност от елизабетинската епоха, като имено Елизабет Първа я осъжда на 20 години затвор, след което отсича главата й. Дали смъртта й е била оправдана или участието в убийството на мъжът й е било лъже-факт, все въпроси, които са отключили подсъзнанието на автора, подтикнали го да разбули мистерията. Историята е 376 страници, меки корици.

Ако знаете къде да намерите два еднакви чорапа в гардероба си или иначе казано - обичате да разплитате мистерии, следващият трилър е точно по ваш вкус!

3. Джефри Дивър, роден в Чикаго, изучава право и журналистика, което е и първопричината да започне писането на трилъри. Един от последните му шедьоври "Професионалистите" издава "Ера" в близо 400 страници, меки корици.
В книгата става въпрос за американски гражданин, застрелян на Бахамите. Сложността на изстрела подсказва, че той е направен от професионалист. Единствената обаче, която знае истината за нападателят е заместник-прокурорът. Тя търси помощ от изследовател и именно тогава разследването се обръща срещу умен противник, противник, който вече преследва и самия детектив.

4. "Тайната на Торинската плащаница" е заглавието на следващата книга, която искам да ви представя. Около 400 страници, меки корици, издава и разпространява "Софт Прес". На български език книгата излиза и в електронен вариант.

Един от най-спорните религиозни въпроси засяга авторът Сам Крайстър, а именно как се е появил ликът върху свещената плащаница. Той ни предлага нов и разтърсващ сюжет, основаващ се на научни разкрития и реални исторически факти. Определено един от най-добрите исторически трилъри, излизали в последно време.

И сега, за цвят, нещо малко по-екзотично, към което сезонът предразполага:

5. " Пътешествия в митичното минало" се казва книгата на известният изследовател на древността Зекария Сичин. Той има рядката способност да чете и превежда шумерски и други древни текстове, което подсказва афинитета му към по-митичните теми.
В книгата си той за първи път разкрива за съществуването на тайна камера в Голямата пирамида на платото Гиза и това как опитите, които прави за тяхното разбулване едва не му струват живота. Редица от изложени хипотези, следствие на личния му опит и изследвания, които откриват за нас намесата на Божествения архитект при строителството на Стоунхендж и на различни места в Южна Америка. Ако се интересувате от загадки и техните отговори, няма как да не оцените съдържанието на тази книга
Издава и разпространява "Бард", 272 страници, меки корици.

6. В момента издателство "Сиела" пуска на пазара "Последният сефарад", който е вторият роман от пенталогията "Империята" на Беязът Акман - младият турчин, който изследва османската и турска следа в творчеството на Шекспир и Дефо, а също така е удостоен и с писателската награда "Яшар Наби" за сборник с разкази.

Една история, чакала пет века да бъде разказана. Тя разкрива тайните за султан Баязид, пазени с векове, както и истината за близостта между исляма и Запада, за братството между религиите.

Действието се развива края на 15-ти век в Испания. Книгата е с меки корици, 454 страници и е подходяща за тези от вас, които търсят екшън приключение.

 
Още в СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
  Пенка Спасова представя рубриката за нови книги "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Гергана Паничарова, автор на репортаж за приемната грижа
  Димитрина Мандова, автор на рубриката "Щастливи подаръци"
  Донислава Делкова, автор на рубриката "Съкровищата на България"
  Симона Димитрова, автор на рубриката "Диагноза неудачник"
  Кристина Радева, автор на рубриката „Неизвестните места в Родопите"
  Християна Петкова, автор на рубриката "Родопски легенди"
  Неждие Али, автор на рубриката "Реставрираните крепости на България"
  Маргарита Гюдженова, автор на рубриката "Плачевен случай"
  Николета Кьосова, автор на рубриката "Българският принос в света"
  Цветелинка Цветанова, автор на репортаж за спортистката Иванка Делева
  Катя Колева, автор на рубриката "Минало на фокус"
  Кристина Чакърова, автор на рубриката „Непознатите манастири”
  Марияна Мутафчиева, автор на рубриката „Ние и любимците“,
  Ваня Неделчева, автор на рубриката "Кино Библиотека"
  Делчо Делчев, автор на рубриката "Правилните подаръци"
  Веселина Ермова, автор на интервю с актьора и режисьор Калоян Патерков
  Йорданка Костадинова, автор на рубриката "Лицата на жените"
  Марина Димитрова, автор на интервю с Илия Маринчешки, доброволец към фондацията „Голям брат, голяма сестра”
  Мария Георгиева, автор на рубриката "На бара по бански"
  Ива Христова, автор на репортаж за спектакъла "Стената" и историята на Пинк Флойд
  Йорданка Шукерова, автор на репортаж за световна шампионка по парапланеризъм Елена Пецанова
  Таня Михайлова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Атанас Янков разговаря с оперния певец Иван Кабамитов
  Десислав Янкулов, автор на рубриката "Бляскавата страна на спорта"
  Цвета Рименова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Златка Василева, автор на рубриката "Минута е малко"
  Русана Куманова, автор на рубриката "Пловдив помни"
  Панка Вълева, автор на рубриката "Забравени от времето"
  Петя Терзийска, автор на рубриката "Културен маратон"

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.