БНР Портал

Радио Пловдив

СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
Цвета Рименова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"  
28 August 2013 - 16:33:59

Здравейте, уважаеми слушатели! Вие сте с рубриката "Напълно непознати", представена от мен Цвета Рименова.

Първата книга за днес е за ценителите на модерната класика- „Игра на дама“ на Хулио Кортасар. Тази седмица книгата бе издадена в чест на на нейната петдесетгодишнина. За първи път е публикувана в България през 2006 г. Разкрива ни историята на една любов засилваща се най- вече от големите различията в характерите на героите - Оливейра и Мага. Париж - градът на модата, романтиката, любовта е едно от местата където протича действието, а другото Буенос Айрес символ на свободолюбието и кратките връзки. Мага - типичната мадам Бовари, живееща в света на книгите през ежедневието си, среща Оливейра бохем и философ, който не може да се примири с заобикалящия ни свят от поглъщащи норми и задължения. Срещите им са непринудени и без уговорка на едни и същи места всеки ден.Често мястото то се оказва клуб наречен "Змията". Самото име символизира мъдро животно, но с лоша репутация предлагайки забранения плод на Ева. Точно тук двамата търсят небето и ада. На други места водят философски и литературни дебати. Въпреки различията по между им, които трудно приемат,обичат да прекарват вечерта заедно, а на сутринта и двамата продължават да вършат всекидневните си задължения. Модерното общество е вече запознато с такъв вид отношения и се приемат като нещо нормално. Акцент в книгата е намесата на съдбата , която определя всичко даже живота и на едно червейче. Колкото по-бързо разбират това геройте, все повече искат да достигнат небесното. Играта на дама, която познаваме от деца е техният модел за достигане на небесното.Всяко преодоляно квадрадче ги води по нагоре. Книгата е с превод от испански, 650 страници, издателството е Агата- А. Цената на книгата е леко висока , но все пак достъпна.

Продължавам с провокативното произведение на Ойя Байдар -“Изгубеното дар слово“ - Писателката ни разкрива морални и нравствените проблеми на обществото. Създава картина, в която всеки детайл има свой живот, но той си остава постоянен фактор в картината. Писател изгубил дар слото си, с жена отдадена на науката и изследванията се опитват да насадят в сина си стремеж за успех. Последвалата стъпка от страна на сина е търсене на убежище далеч от дома, за да се скрие и не гледа нарастващата се агресия по света. Това само довежда до извода, че пренасянето на собствените ни амбиции върху друг нарушава неговия личен избор. И дали е правилното решение да се скриеш вместо да застанеш лице в лице с проблема? В книгата се срещат персонажи с борбен дух, но емоционалното им състояние не позволява да издържат напрежението и побягват към необитаеми места за нов живот. Насилието е водещ проблем по света и за неговото решение няма да помогне бягането от реалността. Засягат се и проблеми свързани с различието на хората. Спазването на определени традиции водят до избор, които всеки трябва да направи. Дали да свикне с различията и въпреки тях да обича ? Дали да спазва традициите ако те определят неговото щастие? Обемът на книгата е в 380 страници, издателство „Летера“. Книгата е с меки корици, което е предпоставка и за по ниска цена.


Третатат книга в днешното предаване е на Алисия Хименес Бартлет-"Където никой няма да те намери" Романът е удостоен с литературната награда "Надал" в Испания. Авторката е създала отличен съспенс (Лошо начало с очакван лош край на произведение) започващ в мрачната обстановка на Гражданската война в Испания. Отслабени републикански армии,не получават външна подкрепа и решават да продължат борбата в планините. Там срещат пастирката наречена Вълка от Маестразго. Героинята е легендарно съществуваща личност. За да представи обрзазът на героинята си Бартлет се домогва до основите на митологията и оскъдни писмени данни. Въпреки несигурните източници тя успява да създаде човек с неясен пол и вид. Психиатър от Франция проява интерес към нейния вид , защото тя е описана като опасно и зловещо същество, способно да оцелява в планината. Така става обект на проучване и гонение. Авторката иска да разкрие драмата на това хулено и самотно същество. Романът има 512 страници „издателство" Колибри" . Цената е изненадващо ниска.

За привържениците на фантастичните сюжети, ще ви обърна вниманието към книгата от Кристофър Прийст, известен още с книгата си „Престиж“-“Островитяни“. Романът е получил награда за най-добър научнофантастичен роман през 2011 от от британската асоциация за научна фантастика. През 2012 отново е удостоен с награда от „Камбъл“. Във всяка фантастика, авторът прикрито опитва да сподели с читателя научена от него истина за живота, или дори да даде житейски урок. Откриването и вникването в посланието е по- трудната част. Прийст създава нов свят от необятна мрежа от острови с различен вид, принадлежност, имена, някой обитаеми от смъртоносни животни, а други за посещение само от заможни хора. Всички те обаче се обединяват под общото име „Архипелагът на сънищата“. Едно от въпросните островчета се казва „Островът на ветровете“-Аай, защото неговото местоположение му позволява да се радва на ветрове от четирите посоки на света и две океански течения благоприятстващи за живота там. На този остров се срещаме с младата изследователка Муй, която прекарва цялото си време в проучване на природата , времето, съседните острови, митологичните истории за острова и много други неща. Всичките обекти на изследвания се оказват чудновати, променливи и интересни. С пътеводителя из „Архипелага на сънищата“,авторът разкрива, че всички тези острови са хора с тясно преплетени съдби от което може би и получава признание за един от най-добърите английски писатели. Издателството е „Август“, обемът обхваща 383 страници . Книгата е с меки корици и на фантастична цена.

Сега за любителите на новаторските четива, ще представя "Моделиране на бъдещето" от Виталий Гиберт. Как да управлявате хаоса от мисли? Защо трябва да се усмихвате по- често?Какви чудеса може да очаквате от живота. Формулата за по-пълноценен живот,можете на намерите в това новаторско четиво. Вселенската логика учи, че щастието и съдбата, изцяло зависят от Вас. Гиберт най-учтиво се отива да ни го напомни. Медитацията е препоръчания от него похват, печелещ последните години все повече последователи. Изданието е в 224 страници, издателят е HCM-Медия. Полезните съвети, ще намерите на атрактивна цена.

Последната представена от мен книга ще бъде на разследващия журналист от сп. „Форбс” Анди Грийнбърг- "Уикилийкс"-Машината, която убива тайни. Уикилийкс е проект за социално-международна мрежа, която дава достъп за анонимно редактиране на статий и публикакации. Целта на проекта е при изтекла в интернет пространството институационна тайна с оригинални и достоверници и факти да бъде представена пред обществото. За основател се представя австралийеца Джулиан Асанж. Естествено не всеки може да има достъп до тази система с нея се занимават хакери ,специално подбрани идеалисти и екстремисти от цял свят. Авторът прави първото задълбочено изледване за историята на мегаизтичанията. Самият той е специализирал върху технологиите и сигурността на гражданските права в дигиталните пространства. Обемът е в 368 страници, издателство „Милениум“.

 
Още в СТУДЕНТСКА ПРАКТИКА - РЕПОРТЕРИ
  Пенка Спасова представя рубриката за нови книги "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Гергана Паничарова, автор на репортаж за приемната грижа
  Димитрина Мандова, автор на рубриката "Щастливи подаръци"
  Донислава Делкова, автор на рубриката "Съкровищата на България"
  Симона Димитрова, автор на рубриката "Диагноза неудачник"
  Кристина Радева, автор на рубриката „Неизвестните места в Родопите"
  Християна Петкова, автор на рубриката "Родопски легенди"
  Неждие Али, автор на рубриката "Реставрираните крепости на България"
  Маргарита Гюдженова, автор на рубриката "Плачевен случай"
  Николета Кьосова, автор на рубриката "Българският принос в света"
  Цветелинка Цветанова, автор на репортаж за спортистката Иванка Делева
  Катя Колева, автор на рубриката "Минало на фокус"
  Кристина Чакърова, автор на рубриката „Непознатите манастири”
  Марияна Мутафчиева, автор на рубриката „Ние и любимците“,
  Ваня Неделчева, автор на рубриката "Кино Библиотека"
  Делчо Делчев, автор на рубриката "Правилните подаръци"
  Веселина Ермова, автор на интервю с актьора и режисьор Калоян Патерков
  Йорданка Костадинова, автор на рубриката "Лицата на жените"
  Марина Димитрова, автор на интервю с Илия Маринчешки, доброволец към фондацията „Голям брат, голяма сестра”
  Мария Георгиева, автор на рубриката "На бара по бански"
  Ива Христова, автор на репортаж за спектакъла "Стената" и историята на Пинк Флойд
  Йорданка Шукерова, автор на репортаж за световна шампионка по парапланеризъм Елена Пецанова
  Таня Михайлова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Атанас Янков разговаря с оперния певец Иван Кабамитов
  Десислав Янкулов, автор на рубриката "Бляскавата страна на спорта"
  Цвета Рименова, гост-автор в рубриката "Напълно непознати" в предаването за книги "Преге"
  Златка Василева, автор на рубриката "Минута е малко"
  Русана Куманова, автор на рубриката "Пловдив помни"
  Панка Вълева, автор на рубриката "Забравени от времето"
  Петя Терзийска, автор на рубриката "Културен маратон"

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.