БНР Портал

Радио Пловдив

ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ

Вестниците в Пловдив на 2 април 2014 година
2 April 2014 - 7:39:23

„133 инспектори в хайка за агнешко, яйца и козунаци” – с това заглавие днешното регионално издание „Твоят ден” съобщава за готовността за проверки по повод идващия празник Великден. По магазини и тържища във Великденската хайка е хвърлен целият състав на Областната дирекция по храните в Пловдив – отбелязва изданието. То цитира шефа на отдел „Контрол на храните” в дирекцията д-р Николай Петков, който обяснява, че яйцата трябва да имат сертификат за производител и срок за годност, а в търговската мрежа могат да престоят не повече от 20 дни при температура до 25 градуса. Специалистът съветва да не се купуват яйца от пазарите, тъй като не се знае как са били съхранявани. И тази година се очаква да има по – евтин внос на яйца от Полша и Румъния – добавя „Твоят ден”. Изданието пише още, че под лупа ще бъдат гледани придружаващите документи и за козунаците, особено дали в състава им има подобрители и имитиращи съставки. Строг контрол ще има и върху агнешкото, което задължително трябва да е със здравна маркировка. Инспекторите ще конфискуват домашните меса по пазарите и ще ги предават за изгаряне във варненския екарисаж – пише „Твоят ден”. Уточнението е, че проверките ще са ежедневни до Разпети петък, а за Великден са осигурени дежурни екипи, които ще приемат сигнали на граждани.

„Битката за 40 милиона лева от боклука като горещ картоф за кмета” – така днешната „Марица” представя темата за задаващата се жестока битка между комунални фирми за боклука на Пловдив. Общината не може да се справи сама с близо 120-те хиляди тона отпадъци, които изхвърля годишно областният град. Затова, както и досега ще бъде наета частна фирма - подизпълнител. Тепърва работна група, създадена със заповед на кмета, трябва да определи конкурентните условия, при които ще се състезават боклукчийските компании. „Марица” подробно описва кои фирми почистват сега града и отбелязва, че самият комунален бюджет на Пловдив е достатъчно апетитна хапка, за да разпали страстите в бизнеса. За всички дейности, свързани с отпадъци, общината заделя 29 милиона лева годишно, а преди време тази сума е достигала дори до 34 милиона. Това прави една трета от собствените приходи на общината и една шеста от целия бюджет на Пловдив – изчислява вестникът. Там четем още, че едва ли кметът Иван Тотев ще рискува сегашното статукво година преди местните избори, възлагайки поръчката на друга фирма, вместо сегашната частна фирма „КМД”, чиито договор изтича през ноември. Рискът да бъде избрана фирма с по-добра предложена оферта, може да донесе на кмета много неприятни последици- коментира „Марица”.

На първата си страница всекидневникът съобщава, че бизнесменът Георги Гергов, който е и областен лидер на БСП в Пловдив, е продал фирма „Пътища Пловдив” на партньори от Благоевград. Позовавайки се на собствена информация, „Марица” пише, че компанията, в която притежатели на контролния пакет бяха синовете на Гергов – Цветомир и Тодор, вече е собственост на строителния консорциум „Агромах”. Сделката, чиито параметри засега не се споменават, е станала на извънредно общо събрание на дружеството на 17 март – показват данните от ДАКСИ. Търсейки причините Гергов да се раздели с една от перлите на бизнес империята си, „Марица” цитира и лаконичното признание на Гергов, който заявява: „Продавам, този бизнес е много обвързан с държавните поръчки, а аз съм политик. Затова не искам да ме говорят.” Как се развива бизнесът на Героги Гергов, ще я бъде ли БСП на евроизборите и колко гълта панаирът за месец – тези отговори „Марица” обещава в утрешния си брой.

„Погнаха с глоби нагли шофьори в „Централен”” – пише „Твоят ден”, отделяйки внимание на мащабната акция, разпоредена от кметицата Райна Петрова. За нула време вчера инспектори залепиха 9 фиша на неправилно спрели коли – съобщава изданието и уточнява, че 30 лева е глобта за паркиране върху тротоарите, а за спиране върху зелените площи санкцията е 50 лева. Всеки ден има жалби от граждани за безразборно спрели коли – заявява зам.-кметът на „Централен” Октай Чалъшкан. Спроед него най – много нарушения има по бул. „Цар Борис Трети”, „Шести септември”, „Пещерско шосе”, „Княгиня Мария Луиза”, квартал „Капана” и ул. „Тракия”. Според заместника на Петрова акцията в „Централен” е стартирала от месец и се провежда съвместно с „Общинска охрана" и полицията. Само за миналия месец в района са глобени 400 нарушители, а в целия град около хиляда – добавя изданието. И цитира уверението на администрацията на „Централен”, че акцията няма да е кампанийна, а целогодишна.ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ
  Вестниците в Пловдив на 22 април
  Вестниците в Пловдив на 17 април
  Вестниците в Пловдив на 16 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 15 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 14 април
  Вестниците в Пловдив на 11 април 2014 г.
  Вестниците в Пловдив на 10 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 9 април
  Вестниците в Пловдив на 8 април
  Вестниците в Пловдив на 7 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 4 април
  Вестниците в Пловдив на 3 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 2 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 1 април
  Вестниците в Пловдив на 31 март
  Вестниците в Пловдив на 28 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 27 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 26 март
  Вестниците в Пловдив на 25 март
  Вестниците в Пловдив на 24 март
  Вестниците в Пловдив на 21 март
  Вестниците в Пловдив на 20 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 19 март
  Вестниците в Пловдив на 18 март
  Вестниците в Пловдив на 17 март
  Вестниците в Пловдив на 14 март
  Вестниците в Пловдив на 13 март
  Вестниците в Пловдив на 12 март
  Вестниците в Пловдив на 11 март
  Вестниците в Пловдив на 10 март 2014 година

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.