БНР Портал

Радио Пловдив

ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ

Вестниците в Пловдив на 1 април
1 April 2014 - 7:35:54

Пловдивската община слага край на хартиените бележки, които родителите представяха при кандидатстване на хлапето им за детска градина, пишат Марица и Твоят ден. Родителите няма вече да набавят документи от склужба ГРАО за липса на задължения, а това ще става по електронен път, цитират изданията заместник-кмета по образованието Стефан Стоянов. Промяната влиза в сила от днес и целта и е да улесни приема на децата. Системата ще проверява автоматично данните както на детето, така и на родителите за това дали имат задължения към градската хазна. Всички заявления за кандидатстване ще се подават оттук насетне само по електронен път. Следващото класиране е на 17 април. Разширяват се и социалните критерии за прием в детските градини. По-голямо предимство ще имат децата на инвалиди. Досега такова ползваха ако един или двамата от родителите са освидетелствани 71 процента. Границата сега е свалена на 51%. Предимство ще имат и децата от многодетни семейства,както и осиновените деца.
Новата методика обаче въвежда и временна санкция за родители, чиито деца два пъти са били ксласирани за детска градина, но не са се записали. Сега те ще пропускат третото класиране за срок от 45 дни. Според заместник-кмета Стоянов в момента има около 160 незаети места в градините. Приблизително толкова са и неудовлетворените молби по районен признак. Повечето родители искат прием в районите „Централен” и „Северен”, а свободните места са предимно в „Южен”, „Източен” и „Тракия”, допълват Марица и Твоят ден.

Пловдивски активисти ще сезират Комисията за защита от дискриминация заради мизерните стипендии за висок успех в елитните гимназии, пише Марица. В началото на годината от Министерството на образованието, според изданието, са направили шумен пиар, в който се съобщаваше, че стипендиите за висок успех ще достигнат 50 лева. По-късно се разбра, че акцията е поредният кьорфишек. Стипендиите се разпределят на калпак между училищата. Така най- ощетени са децата от училищата, където отличните оценки се защитават най-трудно. В същото време в професионалните гимназии пари за успех взимат деца, които на външно оценяване не могат да направят и четворка, допълва Марица. Училищното настоятелство на Математическата гимназия вече е изпратило писма до Министерството на образованието и науката и до Народното събрание, в което настоява да се спазват поне правилата, при които са раздавани поощренията миналата година. Проблемът назря с въвеждането на Постановление 33 на Министерския съвет. Според новия нормативен документ сумата, която държавата отпуска, зависи от броя на учениците, а не на отличниците, припомня Марица. Всяко училище има право да увеличи размера по вътрешните правила, които въведе.

Текст, който има всички характеристики на първоаприлска шега, публикува Марица на челна позиция. Заглавието е „Тролейбусите тръгват”. Посочва се,че това ще стане догодина, след като бъдат закупени 60 съвсем нови возила. Доставката е на приблизителна стойност 15 милиона евро и ще се реализира по оперативна програма „Транспорт” като безвъзмездна финансова помощ. Още 5 милиона евро се залагат в проекта за реконструкция на контактната мрежа, допълва Марица. Между министъра на транспорта Данаил Папазов и кмета Иван Тотев вече са проведени разговори за възстановяване на електротранспорта под тепетата, твърди изданието. Министърът е уверил градоначалника, че Пловдив има твърди гаранции и сигурна подкрепа на правителството по проекта. Условието, поставено от министерството, е общината да създаде смесено дружество с „Градски транспорт” АД, чиито мажоритарен собственик е Ангел Батаклиев.ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ
  Вестниците в Пловдив на 22 април
  Вестниците в Пловдив на 17 април
  Вестниците в Пловдив на 16 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 15 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 14 април
  Вестниците в Пловдив на 11 април 2014 г.
  Вестниците в Пловдив на 10 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 9 април
  Вестниците в Пловдив на 8 април
  Вестниците в Пловдив на 7 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 4 април
  Вестниците в Пловдив на 3 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 2 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 1 април
  Вестниците в Пловдив на 31 март
  Вестниците в Пловдив на 28 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 27 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 26 март
  Вестниците в Пловдив на 25 март
  Вестниците в Пловдив на 24 март
  Вестниците в Пловдив на 21 март
  Вестниците в Пловдив на 20 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 19 март
  Вестниците в Пловдив на 18 март
  Вестниците в Пловдив на 17 март
  Вестниците в Пловдив на 14 март
  Вестниците в Пловдив на 13 март
  Вестниците в Пловдив на 12 март
  Вестниците в Пловдив на 11 март
  Вестниците в Пловдив на 10 март 2014 година

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.