БНР Портал

Радио Пловдив

ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ

Вестниците в Пловдив на 27 март 2014 година
27 March 2014 - 7:41:16

„Губим 128 милиона лева за водния цикъл” – предупреждава във водещо заглавие от първата си страница „Марица”. Вестникът пише, че Пловдив е на път да се размине с новата водопроводна и канализационна мрежа в Кършияка, както и с модернизяциата на Пречиствателната станция. Причината е, че все още не е подписан договорът с управляващия орган за проекта за т. нар. воден цикъл на стойност 128 милиона лева. Проектът е подготвен в миналия мандат и е поправен по настояване на сегашния кмет Иван Тотев. „Марица” припомня, че в последните си дни миналата година правителството на ГЕРБ обяви проекта за сигурен. Цитирън е и ресорния зам.-кмет Димитър Кацарски, който казва, че няма обяснение защо подписването на договора се бави. Той е категоричен, че общината си е свършила работата.
Плановете предвиждат промяна на ВиК на бул. „Дунав”, където често стават аварии, а в пътната настилка постоянно се отварят дупки. С европейските пари по Оперативна програма „Околна среда” са предвидени нови тръби с дължина 14 километра в същия район „Северен”. Още преди година и половина са проведени обществените поръчки и са избрани изпълнители на трите лота – припомня всекидневникът. И добавя, че техните депозити стоят в общината от лятото на 2012-та година. Уточнява се още, че е имало обжалване по конкурсната процеддура, но и тези спорове са приключили още миналата година. Решен е и проблемът с 25 милиона лева ДДС по строително –монтажните работи – обяснява зам.-кметът Димитър Кацарски. Той недоумява защо в Брюксел се ослушват за финансирането. Проектът е на голяма стойност и Европейската комисия трябва да даде окончателно съгласие, но становищео се бави – пише „Марица” и добавя, че в същата ситуация като Пловдив е и Добрич.

„Закрити уранови мини още сеят рак” – четем в регионалното издание „Твоят ден”. В публикацията се цитира д-р Антоанета Томова от пловдивския онкодиспансер, която съобщава, че затворените уранови рудници край Раковски, Белозем и Момино продължават да разболяват от рак хората в региона. 2 738 души от община Раковски са регистрирани в момента в онкодиспансера – обяснява д-р Томова. По думите й, при жените най – често се откривал карценом на млечната жлеза, а при мъжете – на белите дробове и храносмилателната система. „Твоят ден” публикува коментара и на зам.-кмета по здравеопазване на Раковски Мария Пенсова, която заявява, че не може да си обясни на какво се дължи това, след като мините били загробени. Според шефката на първо отделение на пловдивския онкодиспансер д-р Антоанета Томова, парадоксално са се увеличавали и пациентите с рак от Родопите, където околната среда не е толкова замърсена.

Продължавайки темата за замърсяванията и здравето, под мотото „Орисия” „Марица” пише „Лъжат ни за отровите във въздуха” и обяснява „Плащаме на 50 души да контролират екологията”. Подробната публикация на трета страница е под заглавие „4 дузини бдят за въздуха на Пловдив”. Отбелязано е, че близо 50 специалисти са назначени на щат в голямата община, шестте районни кметства и Общинския инспекторат, за да се грижат за въздуха, почвата, водата и зеленината на Пловдив. Всекидневникът публикува пълна информация кой за какво отговаря и на какъв телефон може да бъде открит от гражданите. Темата е продължена на пета страница, където под рубриката „Позиция” е цитирана Пепа Деведжиева от регионалното ръководство на Реформаторския блок. Публикацията е под заглавие „За екологичната стъкмистика на местната власт”. Там е отбелязано, че според източниците на общината през март е имало само един проблем с въздуха в Пловдив, а според данните от Европа критичните дни са пет. И докато продължаваме да тупкаме топката, Пловдив все така продължава да бъде в топ 5 на градовете с най – силно замърсен въздух в Европа за последните пет години - обобщава „Марица” в рубриката си „Позиция.

„Хан Аспарух изникна край пътя за Смолян” – е друго заглавие от днешната първа страница на „Марица”. Всекидневникът пише, че родопчанинът Димитър Мариновски е открил природен феномен – скала, наподобяваща човешка глава, която може да се види на пътя за Смолян сред скалите на третия завой след Юговското ханче. Родопчанинът нарича откритието си Хан Аспарух и се бори то да бъде вписано в държавните регистри като природна забележителност.ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ
  Вестниците в Пловдив на 22 април
  Вестниците в Пловдив на 17 април
  Вестниците в Пловдив на 16 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 15 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 14 април
  Вестниците в Пловдив на 11 април 2014 г.
  Вестниците в Пловдив на 10 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 9 април
  Вестниците в Пловдив на 8 април
  Вестниците в Пловдив на 7 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 4 април
  Вестниците в Пловдив на 3 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 2 април 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 1 април
  Вестниците в Пловдив на 31 март
  Вестниците в Пловдив на 28 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 27 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 26 март
  Вестниците в Пловдив на 25 март
  Вестниците в Пловдив на 24 март
  Вестниците в Пловдив на 21 март
  Вестниците в Пловдив на 20 март 2014 година
  Вестниците в Пловдив на 19 март
  Вестниците в Пловдив на 18 март
  Вестниците в Пловдив на 17 март
  Вестниците в Пловдив на 14 март
  Вестниците в Пловдив на 13 март
  Вестниците в Пловдив на 12 март
  Вестниците в Пловдив на 11 март
  Вестниците в Пловдив на 10 март 2014 година

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.