БНР Портал

Радио Пловдив

Чети Новините, Слушай Радио Пловдив...

В Момчиловци се проведе литийно шествие до параклиса "Света Летения"
22 April 2014 - 12:33:56
ОБНОВЕНА: 13:52:34

На третия ден от Великден в родопското село Момчиловци се прави литийно шествие до параклиса "Света Летения". В процесията се включват и ученици на Основното училище "Свети Кирил и Методий", разказва Мария Кетева, учител по религия."Йеромонах Григорий идва от Света гора в квартал "Устово" най-напред, но там не го приемат, както трябва, и той тръгва към Момчиловци, тогава наричано Горно Дереке. Хората го приемат много радушно и като свещеник, той идва 1838 година, той започва да учи хората на гръцки, но с родопско наречие и е създал първото килийно училище в църквата. Това било рано напролет, наближавал празника Великден. Той обяснил на хората, че в манастирите на Света гора имало традиция на третия ден Великден да правят литийно шествие, с хуругви да обикалят целият манастир", каза Кетева.

На Светли вторник след службата в църквата местните хора възприели да правят литийно шествие до хълм, недалеч от селото, където запалили свещи и ги сложили на един голям камък. Разменили си яйца, а поп Григорий поръсил земята за плодородие и благополучие. И от този ден нататък традицията не е прекъсвана.

"През 1911 година общината в Момчиловци дава средства да се изгради параклис и го наричат "Света Литиния", такава светица няма и такъв параклис никъде другаде няма", обясни Кетева.

Автор: Радио ПловдивКоментари (0)

Име
E-mail (Няма да се публикува)
Заглавие
Коментар
;-) :-) :-D :-( :-o :-O B-) :oops: :-[] :-P

 

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.