БНР Портал

Радио Пловдив

ИНТЕРВЮ НА ДЕНЯ

Евгени Веселинов, директор на българско училище в Лос Анжелис
1 March 2011 - 12:33:33

Радио Пловдив: Надали има друга държава в света, която може да извади толкова чист и стойностен символ - мартеницата, който същевременно не е скъп и всеки може да го направи сам или да си го позволи, също е и лесен за изпращане, не е кич за носене, предизвиква интерес – с тези думи се обръща към българските училища по света в Лос Анжелис Евгени Веселинов. Преди 7 г. той създава в. „Обзор” – първото печатно издание на български език, което от 2008 г. съществува като уеб сайт „Булгарика ком”. Евгени Веселинов е и основател на фондация „Булгарика”, към която е създадено именно първото българско училище в Лос Анжелис.

За атрактивната инициатива, която ще се проведе със съдействието на Агенцията за българите в чужбина и с БТА, всъщност се свързахме в Лос Анжелис с Евгени Веселинов – директор на училище „Иван Вазов”.

Евгени Веселинов: Лос Анжелис – това е втората по големина българска общност в Съединените американски щати след Чикаго. Чикаго наричам столицата на България в САЩ – там са над 100 000. Баба Марта и 3 март някак си календарът ни е дал възможност да ги съберем на едно място два от най-българските празници и единствено български празници. Ще закача мартеници, даже мога да ви кажа, че вчера като бях в църквата, че хората вече са в настроение, носят мартенички. Ние от българското училище „Иван Вазов”, което създадох през 2009 г. успяхме да направим мартенички и да раздадем на хората. Има настроение, определено.

Р. П. – Кажете, г-н Веселинов, хората, които днес ще се приобщят към тази толкова българска традиция, знаят ли нещо за този наш празник. Ще им разкажете ли нещо повече? Изобщо какво е посланието на тази идея?

Е. В. – Инициативата се казва „Мартеница”, започна миналата година. Инициативата е всъщност на всички български училища по целия свят. Идеята беше наша – на българското училище „Иван Вазов” в Лос Анжелис, а хората, които работят по тази инициатива и правят неща това са хората, които много добре знаят какво означава мартеницата това са българските учители, българите, които разпространяват българското слово, писменост, култура по целия свят. Определено много добре знаем какво означава това нещо. Посланието е нищо друго освен чистота, здраве и късмет да може да пожелаем, а мартеничките, които се правят идеята е такава, че всяко училище избира две мартенички от направените от дечицата от училищата в чужбина и тези две мартенички се изпращат в Агенцията за българите в чужбина, която е наш партньор и от там те се връчват след това едната мартеничка отива за премиера, другата за президента. Посланието е много просто: никакви политически ангажираности, абсолютна чистота, просто искаме да кажем, че ние съществуваме, да не ни забравят, защото и тази година българските училища в чужбина продължават да съществуват благодарение на държавата България, подчертавам – държавата България, защото както казват много емигранти, че са напуснали държавата, а не родината си България. Оказа се, че държавата съвпада с родина, което е много важно за нас. Това е начин и да благодарим на България.

Р. П. – Казвате, че държавата и родината съвпадат. Това като че ли е някаква повратна точка в отношението към нашата родина на хиляди километри. Съвсем доскоро, буквално до преди година като, че ли не беше така?

Е. В. – Повечето хора по света и в България говорят неща, които не са им работа. Като медия мога да кажа, че медиите са единствените български институции, които не спират шеста поредна година да събират всички колеги от целия свят на световни срещи. А пък училищата, аз съм директор на българското училище в Лос Анжелис. Държавата намери сили, начини, средства, да задели пари и да изпрати на българските училища в чужбина, за да могат да съществуват. В моите очи държавата и родината съвпадат.

Р. П. – Колко са учениците в училище „Иван Вазов”?

E. В. – В момента са 12.

Р. П. – Тези деца имат ли самосъзнание на посланици на българската култура, на българските традиции и в днешния ден това ще се почувства ли?

Е. В. – Определено децата тук има някакво съзнание, което се е предало от техните родители, но определено децата идват в училището неподготвени. В смисъл те не знаят 90 % от празниците, на традициите, но благодарение на училището нещата се научават и става им весело, радват се. Определено децата в училище – да.

Р. П. – Българската традиция се пренася, съществува с много потенциал. Кажете, сред вашите идеи е и тази да направите подарък мартеница на видни политици – цитирате президента Обама, който би могъл да има мартеница, съпругата му – гривна на ръката.

Е. В. – Да, те заминаха. 2007 г. февруари месец една седмица преди оскарите направих едно шествие тук. Пропуснах да кажа, че и училището, и медията са към фондация „Булгарика”, която създадох тук, тогава направих една инициатива – правихме марш на Холивуд булевард в подкрепа на медицинските сестри, които бяха със смъртни присъди в Либия и палестинския лекар. Американецът уважава ти да имаш национално самочувствие колкото и да ви звучи чудно! И трябва ние непрекъснато да им напомняме и те трябва да знаят, че ние съществуваме. Как да им напомняме и как да поискаме, защото те имат много добри фондове, можем да набавяме средства, но те като не знаят за нас. Това е идеята – те трябва да знаят, че ние съществуваме!

Р. П. – Как ще премине денят? Как ще отбележите празника?

Е. В. – Празникът ще се отбележи най-вече вкъщи.

Р. П. – А с колко училища успяхте да се свържите?

Е. В. – Всички училища са информирани. Те са някъде около 100 в целия свят, 107 мисля, че са и аз събирах мартеничките от всички в Америка и тези от Америка заминаха. Всяка година определяме най-добрата, най-красивата мартеничка. Тази година това е училището в Лас Вегас.

Р. П. – Там колко деца учат? Колко са българите?

Е. В. – Във Вегас са между 5 и 6000, децата в училището са над 20.

Р. П. – Това заяви Евгени Веселинов – директор и основател на българското училище „Иван Вазов” в Лос Анжелис.


ОЩЕ ИНТЕРВЮТА
  Светла Москова - изкуствовед
  Радослав Паскалев - богослов
  Маркианополски епископ Константин
  Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  Александър Кашъмов - адвокат от програма „Достъп до информация”
  Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители"
  Пламен Сивов, богослов
  Джема Барух - изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019"
  Светозар Гледачев, финансов анализатор
  Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.