БНР Портал

Радио Пловдив

ИНТЕРВЮ НА ДЕНЯ

Димитър Бечев, Център за либерални стратегии
4 March 2014 - 11:50:53

Какво се случва в Украйна? Как светът, Европа и България могат да реагират на евентуалните военни действия? За мнозина от наблюдателите те са на прага на предстоящото. Какви са рисковете и за страната ни, какви са енергийните рискове за цяла Европа? Силно напрежение около тази в днешния ден включително в международните срещи на ниво и НАТО включително, и ООН. Димитър Бечев е наш събеседник от Центъра за либерални стратегии – специалист и по геополитически маневри, теми и сюжети, човек, който може да сподели оценка за нашата българска реакция каква би била възможната и най-добра в случая.

Каква е оценката ви на ситуацията? Всъщност толкова нажежена ли е тя или изненадата да бъде сериозна ако сериозна е била гледана от началото на протестите в Киев и позицията на Русия до днес?

Димитър Бечев: Напрежението все пак не пада в Киев. Това е доста притеснителен факт. Няма сблъсъци между руските и украински части в Крим, което е хубаво, въпреки информацията за някакъв ултиматум, заложен от руснаците, но напрежението не спада.

Р. П.: Нека да сгъстим разговора, защото има някакво смущение по телефонната линия. А е важно да кажем това доколко има заплаха за националната ни сигурност такава, каквато беше формулирана вече от българския вътрешен министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, свързана най-вече с газовите доставки и доставките на ядрено гориво ако се стигне до изостряне и спиране на доставките на енергия, на енергийни ресурси, които минават през Украйна? Споделяте ли, трябва ли и стои ли на дневен ред такава сериозна заплаха за България?

Д. Б.: Засега не виждам някаква директна заплаха за газовите доставки, най-вече поради факта, че все пак те са предмет на бизнес отношения между Булгаргаз от наша страна и Газпром. А от друга страна, България има достатъчно резерви. Ако ЕС наложи някакви търговски санкции на Украйна, защото в крайна сметка това е единственото й оръжие, може да се стигне до някакви реципрочни мерки от страна на руските власти.

Р. П.: Именно за това става дума – за икономически санкции се заговори и от страна на Съединените щати, спиране на всякакви преговори с Русия. Така силно размахване в началото на бурни преговори ли е този тон или наистина вещае крути мерки, които са на ръба да бъдат взети според вас?

Д. Б.: Има два типа реакции – единият е военна сила, при което рисковете разбира се са много по-големи, пък и Европа… А другият са икономическите санкции. Без да наложи икономически санкции или поне да покаже твърда воля за тяхното прилагане няма как Русия да гледа сериозно на Европейския съюз.

Р. П.: Много е притеснително наистина качеството на звука, но се изкушавам да ви запитам – вицепрезидентът пък български заговори за бежанска вълна нова, която може да се очаква при евентуален военен конфликт в Крим. Това как ви се струва като тема на разговор, на дебат, на мислене?

Д. Б.: Заплахата не е изключена. Аз не виждам някаква директна заплаха, най-малкото поне за районите, където има компактно българско население в Одеска област, са извън периметъра на конфликта. … Така, че засега не виждам някаква по-конкретна заплаха. Но България трябва да е готова, разбира се.

Р. П.: Вярвате ли, че ще се стигне до истински военен конфликт, накрая и съвсем кратко да ви попитам, защото опасявам се, че ще изчерпим изцяло търпението за сметка на любопитството заради смутената връзка?

Д. Б.: Аз се надявам, че няма да има военен конфликт, че ще бъде избегнат сблъсъка. Втвърдяване позицията на Запада чрез икономически мерки, които да принудят Москва да направи крачка назад. Санкциите, които ще приложи ЕС са достатъчно сериозни. Те засягат финансовите интереси на широк кръг бизнесмени. Така че ако те бъдат сериозно приложени сигурно ще има ефект в поведението на Москва.

Р. П.: Добре. Много ви благодаря, че бяхте наш събеседник. Димитър Бечев – в усилие да се чуем и да изтълкува това, което се случва на територията на Крим след силното напрежение при наличието на 16 000 военни на полуострова и очакване едва ли не начало на военен конфликт, какъвто този външнополитически наблюдател български все пак не очаква да се случи. Благодаря ви.


ОЩЕ ИНТЕРВЮТА
  Светла Москова - изкуствовед
  Радослав Паскалев - богослов
  Маркианополски епископ Константин
  Антоанета Цонева - Институт за развитие на публичната среда
  Александър Кашъмов - адвокат от програма „Достъп до информация”
  Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители"
  Пламен Сивов, богослов
  Джема Барух - изпълнителен директор на фондация "Пловдив 2019"
  Светозар Гледачев, финансов анализатор
  Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.