БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 13 октомври в 17 часа
13 October 2011 - 17:42:25

Пловдив е на 13-то място по развитие сред българските градове

Деца дариха нова техника на детска клиника в пловдивската Университетска болница

Четири години затвор за убийство при катстрофа постанови Окръжният съд в Пловдив

Пловдив е на 13 място в класацията на българските областни градове по социално-икономическо развитие. Това сочат обобщени данни от проучване, направено през септември от Гражданското движение ДНЕС и социологическата агенция ЕСТАТ. Допитването дава оценка за работата на местните власти за изтичащите четири години мандат. Гражданите са давали мнение за работата на общинските администрации по седем оценявани области. От ДНЕС подчертаха, че изследването им не е обвързано по никакъв начин с политически партии. Община Пловдив е на 13 място в класацията на общините, областни центрове в България. Проучването отрежда „златната среда” на Пловдив - заяви регионалният координатор на ДНЕС за Пловдив Малина Несторова. Тя отчете, че най-зле Пловдив се представя по показателя „обжалвани обществени поръчки” и по усвояемост на европейски средства. Там първенец е община Ловеч, следвана от Перник и Кърджали. Интересното е, че София е на 25 място по усвоени средства от ЕС. Социолозите и експертите на ДНЕС и ЕСТАТ правят извода, че Пловдив се представя най-добре при оценката „качество на живот”, където заема пето място сред 27те общини. На шесто място сме по оценка на общинската инфраструктура. Конкретно в Пловдив искат Капана да стане Синя зона, да се подобри осветлението, спирките в града. ДНЕС искат да се намали запрашеността на въздуха и да се опазват активно междублоковите пространства.

Новоизбраният апелативен прокурор на Пловдив Иван Даскалав официално встъпи в длъжност. Той обяви приоритетите в своята работа – утвърждаване на апелативната прокуратура като една от водещите в страната, приемственост на добрите практики, добри условия на труд на магистратите, за да се гарантира стриктното изпълнение на служебните им задължения. Официалният старт на деловата работа на апелативен прокурор Иван Даскалов съвпадна с работна среща в пловдивската апелативна прокуратура. В нея се включиха заместник-главният прокурор Валери Първанов, окръжни и районни обвинители. Те набелязаха мерки за ускоряване действията по разследване срещу лица с три и повече висящи дела.

Близо 4 милиона лева ще дойдат догодина в Пловдив и областта по ОП „Регионално развитие” – съобщи социалният министър Тотю Младенов. Той откри ремонтирания Античен театър в Пловдив. Тотю Младенов припомни, че реконструкцията на Античния театър е по съвместен проект на социалното министерство и областната управа по програма „Красива България” и е на стойност почти 200 хиляди лева. Тази година 32-ва обекта са финансирани по програма „Красива България”, като 3 милиона и 600 хиляди са от бюджета на социалното министерство. Над 30 ще бъдат проектите и през следващата година, това увери министър Младенов и добави, че за следващата година за пловдивска област са предвидени близо 3 милиона и 800 хиляди лева по оперативна програма „Регионално развитие” за изграждането на пет центъра от семеен тип, едно защитено жилище и съпътстващи услуги – дневен център и един за социална рехабилитация и адаптация. Социалният министър акцентира върху Проекта за социално включване, който се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на повече от 78 милиона лева, от които почти 70 милиона са предназначени за пряко финансиране на общини за предоставяне на усолуги за деца до 7 години и техните родители. В пловдивска област министерството финансира проектите на три общини на стойност над 3 милиона и 300 хиляди лева – Асеновград, Карлово и Марица. Община Пловдив кандидатства с проект за близо 2 милиона лева, но документите се доработват и още няма подписан договор с министерството на труда.

Деца дариха нова техника и медикаменти на Клиниката по детски и генетични заболявания на Университетската болница „Свети Георги” в Плводив. Дарението е от ученици от гимназия „Патриарх Евтимий” и включва един апарат инфузомат и две помпи от типа „перфузор” за венозни вливания на разтвори. Апаратурата е закупена със средства от акцията „Жълти стотинки – деца помагат на деца” на Сдружение „Клуб, милосърдие, съпричастност, напредък”. Инициативата се провежда за четвърти път в страната и целта е да подтикне децата към съпричастност с проблемите на техните връстници. Общо 5 хил. и 307 лв. бяха събрани в деня на детето от ученици и фирми дарители в няколко града – Пловдив, София, Варна, Добрич, Бургас, Асеновград и Перущица. Днес при връчването на апаратурата присъстваха ученици от гимназия „Свети Патриарх Евтимий” - училището, което още за първия етап е събрало най-много средства. Медицинската апаратура, която получи днес Клиниката по детски и генетични заболявания към УМБАЛ „Свети Георги”, е на стойност 4 хил. 767 лв. Разликата от 540 лв. ще бъде прибавена към средствата, които тепърва ще се събират, като очакванията са с бъдещото дарение да се закупи още един апарат за венозни вливания на разтвори и медикаменти - обясни началникът на детската клиника д-р Мирослава Бошева. Най-вълнуващото беше това, че дарените апарати веднага влязоха в употреба в интензивното отделение. Благодарение на нея малките пациенти ще могат да се възползват от изключително прецизна медицинска помощ. Събирането на жълти монети ще продължи до 6 декември.

Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата” търси директор, сътрудници и добри идеи. Това обявиха от УС на организацията. Предстои да бъде обявен конкурс за проекта „Пловдив - европейска столица на културата”. Концептуалният проект за кандидатстването на Пловдив за Европейска столица през 2019 трябва да е готов догодина пролетта. От Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата” разчитат на активно участие и идеи от организации и граждани, които имат отношение към културата в Пловдив. Анастас Бадев допълни, че това не може да е просто културен афиш от събития, а цялостна концепция. По думите на Александър Секулов от УС на фондацията трябва да се създаде обемен, идеен, философски проект и да се формулира акцент, който да отличи града на културната карта на Европа. От следващата седмица фондацията предприема срещи с организации, сдружения, архитекти, културни оператори – всички, които имат отношения към културния живот в Пловдив, където да бъдат обсъдени идеи и предложения.

Пловдивският окръжен съд осъди 30 годишния Петко Челибашки на четири години затвор за убийство при катстрофа. През 2009-та на пътя Пловдив – Пещера до Йоаким Груево той блъска кола, в която пътуват баща с давамата си синове. Челибашки е бил пиян и е предизвикал удара, навлизайки в насрещната лента. От удара умира бащата, който шофира пострадалия автомобил, синовете му са с наранявания.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.