БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 14 часа
22 April 2014 - 14:06:50

Пловдив получи първите 14 милиона лева от мегатранспортния проект

Ангел Батаклиев загуби на последна инстанция дело срещу Община Пловдив

Община Пловдив получи одобрение за авансово плащане за Транспортния проект в размер на 14 млн лева, което е най-голямата сума в този програмен период по оперативна програма, заяви кметът Иван Тотев. Средствата, които ще бъдат изплатени до няколко дни, ще се усвояват за изграждането на 48 км велоалеи. Тотев уточни, че в края на миналата седмица стана известен победителят във финалната процедура на Транспортния проект на Пловдив - Консорциум Пловдив – Интелигентни системи. Етапът обхваща изграждане на системата за управление на градския транспорт, подмяната на 57 светофарни уредби и изграждане на Център за градска мобилност. Тотев обаче уточни, че две от фирмите подали документи за участие в конкурса – „Сарко” и „Сименс” са подали жалби в Комисията за защита на конкуренцията, което спира изпълнението на проекта. Крайният срок за обжалване на резултата изтича утре. Според Тотев независимо от забавянето, проектът върви много добре и в съответствие с графиците. Крайният срок за изпълнение на Транспортния проект е 31 декември 2015 г., а общата му стойност – 44 млн. лв.

Собственикът на фирма „Градски транспорт” Ангел Батаклиев загуби на последна инстанция дело срещу Община Пловдив в размер на 300 хиляди лева, съобщи за Радио Пловдив шефът на дирекция „Правна” Илиян Иванов. Става въпрос за частичен иск от общо 10 милиона лева, а решението на Върховния касационен съд в полза на градската иституция е от 16 април. По думите на Иванов, по този начин се елиминира възможността Батаклиев да съди градската институция за обезщетение по цялата сума на иска от 10 милиона лева. На предишните две инстанции - Апелативен и Окръжен съд –Пловдив, делото беше спечелено от Община Пловдив. Иска беше заведен чрез фирма "Транс сити", с която Батаклиев приватизира преди години "Градски транспорт. Претенциите на ексчервения общински съветник бяха, че не е знаел за окаяното състояние, в което се намирала фирмата, която купува, установена е липса на около 46 автобуса, а състоянието на контактна тролейбусна мрежа било лошо, като на места тя била разкъсана. Припомням, на 20 май миналата година Окръжен съд Пловдив обяви неплатежоспособността на фирма "Градски транспорт" АД и откри производство по несъстоятелност. Последва поредния „спасителен” ход от страна на Батаклиев. Фирма "Транс сити", изпълнителен директор на която фирма е самият той, формира задължения към "Градски транспорт" АД с мажоритарен собственик Ангел Батаклиев в размер на над 6 млн.лв и се нареди на второ място като кредитор след НАП. Като част от списъка с кредитори, Община Пловдив ще претендира за 1 милион и 230 хиляди лева, която сума дружеството й дължи, каза още с днешна дата шефът на общинските юристи.

Президентът Росен Плевнелиев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски ще присъстват на 27 април на официалната церемония по канонизирането на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII за светци. Церемонията на площад Свети Петър във Ватикана ще се състои в деня, в който Римокатоличестката църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел II.
Папа Йоан XXIII е бил нунций на Ватикана в България в продължение на 10 години - от 1925 г. до 1935 година. Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм „Свети Йосиф" в София и са дар от папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2002 година. В церемонията ще участват държавни и правителствени ръководители от цял свят.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.