БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 13 часа
22 April 2014 - 13:06:45

Осигуряват 10 хиляди безплатни изследвания на пациентите с диабет тип 2

Държавата предостави за управление на Община Пловдив Малката базилика на бул. „Мария Луиза”.

Приключи имигрантската вълна от Полша и други европейски страни към Великобритания, заяви полският посланик в Лондон

В рамките на инициативата "Университет за пациенти" Националната пациентска организация започна едногодишна кампания. Тя има за цел да привлече вниманието на Националната здравна каса върху необходимостта от трето изследване на гликирания хемоглобин за пациенти със захарен диабет тип 2. Тази кампания се прави и за да се улеснят пациентите, каза за БНР д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация. В рамките на инициативата организацията ще подсигури 10 хиляди изследвания на пациентите с диабет 2-ри тип. Доц. Ивона Даскалова е началник на Клиниката по ендокринология при ВМА. Тя обясни, че на пациентите с рискови фактори като фамилна обремененост се препоръчва да следят телесното тегло, да се хранят здравословно и да поддържат килограми до 10 на сто по-ниско от нормалното за ръста им. Специалистите препоръчват да се прави редовна профилактика.
В Клиниката по ендокринология на ВМА се намира и единственото Училище за диабет. Там обучението е част от терапевтичния процес и се провежда в болнични условия.
Повече информация за кампанията на Националната пациентска организация може да бъде открита на интернет страницата им www.npo.bg или на горещата телефонна линия 0700 10 515 след 11 часа всеки ден.

Държавата предостави за управление на Община Пловдив Малката базилика на бул. „Мария Луиза”. Кметът Иван Тотев уточни, че след решението на Министерския съвет от преди две седмици договорът с министъра на културата Петър Стоянович бе подписан тази сутрин. Още днес всички екскурзоводи ще преминат през специално обучение на тема Малката базилика, която предстои да бъде включена от началото на май в туристическите маршрути като знаков за Пловдив обект, заяви Тотев. Той изрази увереност, че обектът ще се превърне в един от най-посещаваните, но уточни, че за него няма да бъдат формирани допълнителни нови такси за вход, изискващи санкцията на Пловдивския Общински съвет. Вместо това ще бъдат въведени утвърдените вече от него цени за посещение на Античния театър - за индивидуални посещения - 5 лв, за групови – 3 и безплатен вход за ученици през двата почивни дни. Още на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък се очаква съветниците да гласуват увеличението на щатния състав на Културен институт Старинен Пловдив с 9 бройки, които ще отговарят за Малката базилика и Римския стадион като уредници. Очаква се реконструкцията на Римския стадион да бъде финализирана до средата на май и обектът да отвори врати за посетители, подчерта още кметът Иван Тотев.

Мечка уби шест овце, сериозно нарани още някоколко други на шест километра разстояние от чепеларското село Забърдо, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян. Сигналът за нападението е постъпил в екоинпекцията на 19 април. Служителите от „Група за бързо реагиране“ са посетили мястото на инцидента. В обора край селото са открити освен убитите шест овце и няколко други сериозно ранени. В момента на нападението в селскостопанската постройка е имало общо 144 овце. Още същия ден експертите са заложили стъпкови и фото капани в района. Раздадени са и спрейове против нападение от мечки на част от жителите в селото.

Имигрантската вълна от Полша и други европейски страни към Великобритания приключи. Това заяви полският посланик в Лондон Витолд Собков, позававайки се на последната статистика и икономическите успехи на неговата страна. В интервю за вестник "Индипендънт" преди отбелязването на 10-ата годишнина от присъединяването на Полша към ЕС Витолд Собков заяви, че все повече поляци загърбват живота във Великобритания, като предпочитат процъфтяващата полска икономика. При това положение, допълва Витолд Собков, е разбираемо, че хората предпочитат да останат в Полша, защото няма по-добро място от родината, стига да имаш добре платена работа.
Думите на полския посланик идват на фона на започналата агресивна кампания на британската Партия за независимост преди европейските избори, в която се твърди, че 26 милиона европейци търсят препитание във Великобритания и изместват британските работници. Последните статистически данни показват, че през 2012-а година във Великобритания са пристигнали 29 хиляди поляци, което е далеч по-малко в сравнение с голямата вълна от близо 90 хиляди през 2007-а година.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.