БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 11 часа
22 April 2014 - 11:05:59

Близо 2300 отъствия са натрупали депутатите за по-малко от година работа на последния парламент

Хакерството за шпионски цели у нас рязко нараства, показва конкретно проучване

От украинската криза печели най-много Москва, твърди български международен експерт

Състоянието на нацията и напредъкът са споделена грижа и споделена отговорност, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, при откриването на форума "Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят. Проблеми и решения". По думите на вицепрезидента, можем да вървим напред само заедно и когато властите се уважават, сътрудничат си и си помагат в рамките на определената им от конституцията отговорност. В днешния глобален свят имаме повече от всякога нужда да поговорим за националната идентичност, за нуждата от патриотично възпитание, посочи Маргарита Попова, която е патрон на кръглата маса. Доклади по темата ще бъдат представени от учени и специалисти по история, социология и национална сигурност.

От 2013-а година досега не са постъпвали сигнали в отдел "Закрила на детето" за тормоз или насилие под каквато и да е форма над убитото от баща си седемгодишно момиче. Това заяви за БТА изпълняващият длъжността директор на дирекция "Социално подпомагане" в Русе Цветелин Симеонов. Обвинен за убийството на детето е 38-годишният му баща. Според прокуратурата основната версия е, че момичето е починало след нанесен побой. Сигнал в полицията е постъпил от болницата в неделя вечерта, когато детето е било прието в безжизнено състояние. Бащата е задържан в русенския арест. Ще бъде потърсена майката на двете деца, която живее в град в Южна България.

Депутатите са натрупали 2291 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от 21 май 2013 г. до 1 април т.г., публикувани в сайта на парламента, съобщава агенция Медиапул. Най-много пъти от работа са "избягали" депутатите от ГЕРБ. След началото на летните протестите срещу кабинета "Орешарски" миналата година бившите управляващи пропуснаха 14 пленарни заседания. Според справката на парламентарния сайт националистите от Атака са втори по бягства от парламента, с натрупани 237 отсъствия. Депутати от ДПС са отсъствали от пленарната зала общо 195 пъти без причина. А социалистите са избягали 132 пъти от работа. Най-много отсъствия има Делян Пеевски от ДПС, който не ходи на работа от юни миналата година, когато след протести се отказа да оглави ДАНС, пише в сайта си Медиапул.

Женевските споразумения не бяха голям пробив, нито са гаранция за преодоляване на кризата в Украйна, смята директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. Според него тези споразумения няма да бъдат изпълнени, поне в целия си вид. Ползите са само за Москва, категоричен е международният експерт. Според него двете страни в Украйна не могат да се разберат поради няколко причини, сред които липсата на доверие и противоречията между някогашните опозиционни лидери в страната.

София е домакин на дискусия за развитието на аутсорсинг индустрията у нас, по-популярна като износ на производство. Акцент ще е партньорството между публичния и частния сектор. Сред основните теми на форума са репутацията на страната ни като аутсорсинг дестинация, ролята на индустрията за привличане на чуждестранни инвеститори и за увеличаване на младежката заетост.

Хакерството за шпионски цели рязко нараства, показва едно от най-подробните годишни проучвания на пробивите в компютърните системи. Шпионските пробиви през 2013-а година, проследени до страната, от която са извършени, се приписват в 49 процента от случаите на граждани на Китай и други източноазиатски държави. Страни от Източна Европа обаче, особено рускоговорещи държави, също са заподозрени за изходна точка от 21 на сто от пробивите, посочи компанията "Верайзън къмюникейшънс".ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.