БНР Портал

Радио Пловдив





ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 10 часа
22 April 2014 - 10:07:34

Финансова несъстоятелност грози 50 общини у нас, твърди шеф на Националното сдружение на общините

В Украйна от днес стартира кандидат-президентска надпревара

В САЩ тайнствените удари от безпилотни самолети вече няма да са секретни, реши американски съд

Финансови корекции в размер 129 милиона лева заради новооткрити нарушения при обществени поръчки по проекти са наложени на близо 50 общини от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда". Последствията ще бъдат повече от катастрофални, алармира по БНР заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов. Според него има риск проектите да не бъдат изпълнени поради финансова невъзможност да се запълни недостигът, който се изземва като корекция. Това застрашава както програмата, като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват при тази липса на правила през следващия програмен период. Емил Савов обясни, че още през ноември са получили уверение от министъра на околната среда, че ще получат списък с общините, в които има проблеми, но диалог оттогава няма. Общините са били сюрпризирани с писма през миналата седмица. Една от общините, на които се налага финансова корекция, е Стралджа. Това е техническа помощ за проектиране на канализация и водопровод на село Зимница. Той е изпълнен, проверяван и разплатен. Сега получаваме 25%, което представлява 77 хиляди лева корекция, протестира кметът на община Сталджа. Правилата на ЕС позволяват управляващият орган да налага корекции 5 години след изпълнението на даден проект. Но начинът, по който това става, без възможност да се реагира, това е повече от безпрецедентно, коментира Емил Савов. Той съобщи, че за утре е насрочена среща между представители на НСОРБ и министър Искра Михайлова по този проблем. В крайна сметка ще се окажем в безумната ситуация да има един финансов ресурс, който, за да не го загубим, трябва да бръкнем в местните данъци и такси, за да покрием корекциите. За голяма част от общините това ще е невъзможно. Ако резултатът не се преосмисли, ще се стигне до финансова несъстоятелност на тези общини – обобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общините в България.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати за Европа и Евразия Виктория Нюланд призна в интервю за Си Ен Ен, че Вашингтон е финансирал политическите процеси в Украйна с около 5 милиарда долара. Това обаче е от 1991-ва година, когато тя отново стана независима държава след разпадането на Съветския съюз, уточнява Виктория Нюланд. Според нея, тези пари са били похарчени за подкрепа на стремежа на украинския народ да има силно, демократично правителство, което да представлява неговите интереси. Виктория Нюланд подчерта, че САЩ не са финансирали Майдана. По думите й това е било стихийно движение.

Кандидатите за президент на Украйна започват днес предизборната кампания по националната телевизия, предаде ИТАР-ТАСС. Деветима от 23-мата кандидати са издигнати от политически партии. Сред тях са Юлия Тимошенко, бившият заместник-министър на отбраната Анатолий Гриценко, както и обявеният за международно издирване Дмитро Ярош от "Десен сектор". Останалите са издигнали сами кандидатурите си, включително бизнесменът Петро Порошенко, който разчита на подкрепата на партията УДАР на Виталий Кличко. Продължава напрежението в Източна Украйна. Проруски активисти завзеха градското управление на Службата за сигурност и градския отдел на милицията в украинския град Краматорск, Донецка област, съобщи ИТАР-ТАСС.

Апелативен съд в Ню Йорк нареди на правителството на президента Барак Обама да разсекрети меморандум, аргументиращ нанасянето на удари с безпилотни самолети срещу заподозрени в тероризъм. Съдът обяви за основателно искането на в. "Ню Йорк таймс" и на двама негови журналисти да получат достъп до този документ по силата на американския Закон за свободата на печата. Искът на журналистите дойде, след като през 2011-а г. в Йемен при атаки с безпилотни самолети бяха убити трима американски граждани. Това решение отменя друго, когато съдът се бе произнесъл, че правителството не е нарушило Закона, като е отказало да публикува поисканите документи.



ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа





Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.