БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 22 април в 8 часа
22 April 2014 - 8:06:19

България отбелязва Международния ден на Земята

Турция ще внася електричество от България

Великденски концерт на Петър Салчев събира почитателите тази вечер в Първо студио на Радио Пловдив

Днес е Международния ден на Земята. Експерти подчертават, че това е най-масовият нерелигиозен празник в света. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 г. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Тази година честването ще премине под мотото "Да мобилизираме планетата Земя". Участниците отправят послание за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност. С инициатива за засаждане на дръвчета МВнР се включва в поредицата от "зелени" събития на днешния Международен ден. По покана на министър Кристиан Вигенин в церемонията ще участват ръководители и членове на дипломатически мисии у нас.

Турция ще внася електричество от България поради продължителното засушаване в страната, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Той подчерта, че силно са намалели водните ресурси в язовирите, особено в Източен и Югоизточен Анадол, което налага да се прибегне до внос на енергия от България. Турция също договори възможността за по-евтин руски газ, доставян по газопровода "Син поток". Освен това Турция и Русия принципно са се съгласили за увеличаване на доставките на природен газ от Русия по тръбопровода "Син поток". Другата посока на турско-руското енергийно сътрудничество е атомната енергетика. Русия ще построи две атомни централи на Турция. Очаква се местната турска промишленост да спечели 16 млрд. долара от двата проекта.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в конференцията "Националната идентичност и патриотичното възпитание в глобализиращия се свят. Проблеми и решения". Доклади по темата ще бъдат представени от учени и специалисти по история, социология и национална сигурност. Вицепрезидентът Попова е патрон на кръглата маса.

В 11.00 часа партия "Атака" ще внесе в ЦИК листата с кандидатите си за европейски парламент.

Великденски концерт „One ballad night” на един от водещите джазови изпълнители у нас певеца Петър Салчев, тази вечер ще събере почитатели в Първо студио на Радио Пловдив от 19 часа. „Няколко мига светло съпреживяване. Откраднато време, в което да чуем душите си” - така синтезирано критиката обобщава облика на проекта, който се роди преди две години в Пловдив и до днес се радва на голяма популярност сред публиката във Варна, Русе, Добрич, София, Бурас.

Великденски празник на изкуствата” под патронажа на Кмета на район „Северен” инж.Ральо Ралев ще се проведе днес от 10.00 часа в парк „Рибница”. Децата от район „Северен” ще покажат своите умения в различни изкуства, като част от тях ще вземат участие в украсяването на три двуметрови яйца.

Вечер под мотото „ Via est Vita” – Пътят е Живот, ще се проведе в Културен център Тракарт.В нея ще участват пловдивчаните баща и син Иван и Теодор Троеви, заедно с Катерина Русева. Те ще представят своите каузи, за които пътуват по целия свят, в места като река Амазонка, резервати в Африка и Нова Зеландия, журналистика в Ню Йорк, членство в Кралското географско дружество в Лондон. Срещата в Пловдив, която е и по повод и на днешния международен ден на земята, е част от благотворителната кампания „ Осиновете рис-Спасете дивата природа”, началото е от 18 часа.

Пловдивска премиера на моноспектакъла „Многоклетка” на Мариела Станчева по разкази на четирима унгарски писатели ще се състои в клуб „Библиотеката”. В спектакъла се представя парадоксът на нашия многоклетъчен свят чрез личното его, и това на обществото. Събитието е от 19 часа.

ВРЕМЕТО
Към 8 часа тази сутрин температурата в Пловдив бе 11 градуса. Днес до обяд в по голямата част от страната ще преобладава слънчево време, на места с намалена видимост. По-късно през деня облачността ще се увеличи, по-значително над Северна България и планинските райони и там на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб. Ще бъде топло с максимални температури между 19 и 24 градуса.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.