БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 21 април в 17 часа
21 April 2014 - 17:09:05

На Велики понеделник изкараха Бачковската икона на литийно шествие

Очаква се постепенно засилване на трафика към столицата, Пловдив и другите големи градове

Мъжът, взел заложници в руска банка, се е предал

Литийно шествие начело с чудотворната икона на Света Богородица потегли сутринта от Бачковския манастир. Стотици миряни и духовници съпровождаха и тази година във втория ден на Великден Светинята до местността Клувията, високо в планината, отправяйки молитви за здраве и благоденствие.
Легендата разказва, че иконата на Божията майка е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намират я във втория ден на Великден две овчарчета и я връщат в Светата Обител. От 17 век винаги на днешния ден се провежда литийно шествие до местността Клувията, а вярващите, съпровождащи иконата я докосват и обсипват с цветя, убедени в чудотворната й сила.
Архимандрит Симон потвърди, че тази година начело на шествието е оригиналът на чудотворната икона, която дълго време се реставрираше. След пристигането на процесията в местността Клувията той отслужи литургия в скалния параклис Свети Архангели. Беше раздаден и курбан за здраве. В късния следобед иконата на Божията майка ще бъде върната в църквата на Бачковския манастир.

Очаква се постепенно засилване на трафика към столицата, Пловдив и другите големи градове в страната, съобщиха от МВР.
По-малко от половин километър е задръстването на магистрала „Тракия” в посока София на ремонта на виадукта на 67-и км. Участъкът се минава за по-малко от десет минути. В района има много полиция, полицаите са през 50 метра, регулират движението, не допускат натрупване на автомобили. Част от колите в посока София се отклоняват по обходния маршрут още на отбивката за Велинград, оттам минават и всички ТИР-ове. На магистралата движението е интензивно, няма колони.
От "Пътна полиция" напомнят на водачите да шофират внимателно, със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания.

Баща е обвинен за убийството на седемгодишната си дъщеря. Това говорителят на Окръжната прокуратура в Русе прокурор Надежда Митева. По думите й основната версия е, че момичето е починало след нанесен побой от страна на бащата.

Крадци върлуват и по празниците. Служители от Второ РУП работят по сигнал за домова кражба в Пловдив. Вчера около 11 часа 58-годишен мъж се оплакал, че от апартамента му на ул. „Цар Калоян” са откраднати 10 000 лева, златни накити и марков ръчен часовник. При направения оглед е установено, че крадците са влезли в жилището през вратата на терасата.

Десетки пловдивчани се хванаха по обед на великденско хоро пред общината на празника на народния музикант, организиран от Радио Пловдив.
За почиталите на българската народна музика, на автентичния роден фолклор, свириха изпълнителите от оркестър „Родопи” с ръководител Борис Христев, оркестър „Блясък” от Първомай с ръководител Димитър Петков, прочутите Калоферски гайдари. Водещ беше Николай Чапански. Хорото се изви близо 2 часа около фонтана пред Общината.

Чужбина:

Мъжът, взел заложници в клона на лишената от лиценз банка "Западный" в град Белгород, доброволно предаде оръжието си срещу гаранция, че ще му бъдат изплатени вложените в банката спестявания, предаде РИА Новости. Преди това нападателя Алексей Вдовин освободи касиера на банката. По-рано бе съобщено за трима заложници. Нападателят обяви пред преговарящите, че не желае на нарани никого, а иска да си върне парите. Началникът на Областното управление на МВР на Русия заяви, че полицията не смята случая в белгородската банка за вземане на заложници.

Кола се вряза в препълнена църква във Флорида точно преди началото на великденския концерт, преминавайки през тухлената стена и помитайки няколко църковни пейки, предаде Асошиейтед прес. Около 20 души са ранени, съобщиха властите. Инцидентът е станал във Втора хаитянска баптистка църква във Форт Майърс миналата нощ, докато вътре имало над 200 миряни, съобщи полицията. Колата е била шофирана от млада хаитянка, която разказала на следователите, че търсела място да паркира, когато спирачките на автомобила й отказали и той връхлетял в сградата.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.