БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 21 април в 15 часа
21 April 2014 - 15:07:53

Изкараха Бачковската икона на литийно шествие

Очаква се постепенно засилване на трафика към столицата, Пловдив и другите големи градове

Мъжът, взел заложници в руска банка, се е предал

НОВИНАР: Литийно шествие начело с чудотворната икона на Света Богородица потегли сутринта от Бачковския манастир. Стотици миряни и духовници съпровождаха и тази година във втория ден на Великден Светинята до местността Клувията, високо в планината, отправяйки молитви за здраве и благоденствие.
Репортаж на Кремена Данева
N_1,04,2014_Shestvie_Ikona_Kremena.mp3

РЕПОРТЕР: Легендата разказва , че иконата на Божията майка е била скрита в скалите по време на турските нашествия. Намират я във втория ден на Великден две овчарчета и я връщат в Светата Обител . От 17 век винаги на днешния ден се провежда литийно шествие до местността Клувията, а вярващите, съпровождащи иконата я докосват и обсипват с цветя, убедени в чудотворната й сила.
Архимандрит Симон потвърди, че тази година начело на шествието е оригиналът на чудотворната икона, която дълго време се реставрираше . След пристигането на процесията в местността Клувията той отслужи литургия в скалния параклис Свети Архангели. Беше раздаден и курбан за здраве. В късния следобед иконата на Божията майка ще бъде върната в църквата на Бачковския манастир.

Очаква се постепенно засилване на трафика към столицата, Пловдив и другите големи градове в страната, съобщиха от МВР.
Огромно задръстване има на автомагистрала "Хемус" в посока София, съобщи репортер на Радио „Фокус” . Колони от автомобили има във всички пътни платна, включително и аварийната лента. Задръстването започва от началото на тунела „Ечемишка”, през тунел „Витиня”, до виадукта Бебреш.
Допълнителни автопатрули са разположени по автомагистрала "Тракия", на територията на пловдивска област. Това съобщи инспектор Радослав Начев, началник КАТ "Пътна полиция". Все още се наблюдава умерен трафик на територията на областта, каза Начев. По-интензивно е движението по пътя Смолян - Пловдив, в района на Бачково. Очаква се засилване на трафика в областта в късните следобедни часове.
От "Пътна полиция" напомнят на водачите да шофират внимателно, със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания.

Крадци върлуват и по празниците. Служители от Второ РУП работят по сигнал за домова кражба в Пловдив. Вчера около 11 часа 58-годишен мъж се оплакал, че от апартамента му на ул. „Цар Калоян” са откраднати 10 000 лева, златни накити и марков ръчен часовник. При направения оглед е установено, че крадците са влезли в жилището през вратата на терасата.

НОВИНАР: Десетки пловдивчани се хванаха по обед на великденско хоро пред общината на празника на народния музикант, организиран от Радио Пловдив.
За почиталите на българската народна музика, на автентичния роден фолклор, свириха изпълнителите от оркестър „Родопи” с ръководител Борис Христев, оркестър „Блясък” от Първомай с ръководител Димитър Петков, прочутите Калоферски гайдари. Водещ беше Николай Чапански. Хорото се изви близо 2 часа около фонтана пред Общината.
Вижте с какво настроение посрещнаха празника народният музикант Борис Христов и почитатели на автентичния български фолклор, дошли на площада.
N_21,04,2014_Horo_Terziev.mp3

Чужбина:

Мъжът, взел заложници в клона на лишената от лиценз банка "Западный" в град Белгород, доброволно предаде оръжието си срещу гаранция, че ще му бъдат изплатени вложените в банката спестявания, предаде РИА Новости. Преди това нападателя Алексей Вдовин освободи касиера на банката. По-рано бе съобщено за трима заложници. Нападателят обяви пред преговарящите, че не желае на нарани никого, а иска да си върне парите. Началникът на Областното управление на МВР на Русия заяви, че полицията не смята случая в белгородската банка за вземане на заложници.

Кола се вряза в препълнена църква във Флорида точно преди началото на великденския концерт, преминавайки през тухлената стена и помитайки няколко църковни пейки, предаде Асошиейтед прес. Около 20 души са ранени, съобщиха властите. Инцидентът е станал във Втора хаитянска баптистка църква във Форт Майърс миналата нощ, докато вътре имало над 200 миряни, съобщи полицията. Колата е била шофирана от млада хаитянка, която разказала на следователите, че търсела място да паркира, когато спирачките на автомобила й отказали и той връхлетял в сградата. Ранените са откарани в болници в Окръг Лий, като поне трима
от тях са деца.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.