БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 21 април в 8 часа
21 April 2014 - 9:07:22

В последния почивен празничен ден се засилва контролът на МВР по пътищата

На втория ден на Великден по традиция се провежда литийно шествие в местността Клувията край Бачковския манастир

Традиционен празник на народния музикант ще се проведе на площада пред община Пловдив

Очаква се постепенно засилване на трафика към столицата, Пловдив и другите големи градове в страната, съобщиха от МВР. Основният поток прибиращи се автомобили след Великденските празници ще бъде по автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Люлин".
При засилен трафик в посока Пловдив - София преди 67 километър ще бъде въведен обходен маршрут за леките автомобили - при пътен възел „Церово" движението ще бъде насочвано по пътя Септември - Виноградец до с. Церово и след това превозните средства ще се включват в магистралата.
От "Пътна полиция" напомнят на водачите да шофират внимателно, със съобразена скорост и да не предприемат рискови изпреварвания.

Стотици вярващи се очаква да се включат в литийното шествие в местността Клувията край Бачковския манастир. По традиция във втория ден от Великденския празник чудотворната икона на Света Богородица се изнася на ръце от манастира и се носи до мястото високо в планината, където се вярва, че е била съхранена по време на османското робство. Това е най-старото литийно шествие, което се прави у нас от 350 години. Вярва се, че изображението на Божията майка е дело на самия апостол евангелист Лука. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон потвърди, че тази година от Светата обител ще бъде изнесен оригиналът на чудотворната икона, която бе реставрирана в продължение на около 3 години. Дали реставрацията да продължи, ще бъде решено от Светия Синод след Гергьовден, когато ще бъдат ясни резултатите от специален лабораторен анализ.

Като „Разтурни понеделник” е известен още вторият ден на Великден. Той е свързан с обичая "размятване на яйца". Вярва се, че по този начин ще се предпазим от градушка и ще има плодородие за цялата година напред. През трите празнични дни има общоселски хора, чиято основна функция е предпазно магическа.

В Разлог днес ще се състои фестивал "1000 носии на едно място". Празникът на носиите ще започне в 10.30 часа на централния площад в града. Фестивалът се организира от сдружение "Дестинация Разлог" в изпълнение на проекта "Разгледай, чуй и опитай Разлог!".

От 17:00 часа в криптата на храм-паметника „Св. Ал. Невски” ще се проведе традиционният Великденски концерт на Хора на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева.

И тази година на втория ден на Великден ще се проведе традиционният празник на народния музикант, организиран от Радио Пловдив. За почиталите на българската народна музика, на автентичния роден фолклор, ще свирят и пеят изпълнителите от оркестър „Родопи” с ръководител Борис Христев-Борката, оркестър „Блясък” от Първомай с ръководител Димитър Петков, прочутите Калоферски гайдари, а популярната Диана Иванова ще бъде начело на групата от млади надежди от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За участие в празника са поканени всички изпълнители и оркестри не само от Пловдив и областта, но и от цяла България, за да се включат в народното веселие. Празникът на народния музикант ще се състои във втория ден на Великден - Велики понеделник, от 11 до 13 часа пред община Пловдив. Негов водещ ще бъде Николай Чапански.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.