БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 19 април в 15 часа
19 April 2014 - 14:52:36

Велика събота за християнския свят в очакване на Възкресение

Пловдивският митрополит Николай ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Русия призна за засилване на военния контингент по границата с Украйна

Днес е Велика събота.
Десетки хиляди християни от цял свят се събраха по улиците на Стария град в Ерусалим, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън в църквата Гроб Господен. Тази година православният и католическият Великден съвпадат, затова поклонниците са особено много. Полиция дежури по всички порти край крепостната стена в Ерусалим, а по пътя към храма са разположени кордони.

За поредна година пловдивският митрополит Николай е определен от Светия синод да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на живоносния Гроб Господен, което се възглавява от Негово Блаженество Теофил Трети, патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина и светите земи. В делегацията заедно с владиката ще бъде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители и бизнесмени, които ще поемат финансовите разходи. На Велика събота, около 18.30 часа, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, от който духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

В 23.30 ч. патриарх Неофит в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще оглави богослужението за Възкресение Христово - Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. На службата ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Преди това - около 21ч., в параклиса на Светия синод в София ще бъде донесен Благодатният огън.

В Пловдив митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” 23.30 часа.
За осигуряване на нормално транспортно обслужване на хората в Пловдив в нощта срещу Великден ще има извънредни курсове от автобуси на фирмите – превозвачи в градския транспорт. Возилата ще се движат през 30 минути от 23 до 1.30 часа по пет маршрута.

Европа няма алтернатива на руския газ и Русия ще остане неин надежден доставчик и гарант за енергийната сигурност, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков. Според него въпреки нарастването на дела на енергоресурси като шистовия газ, все още няма нищо по-надеждно от доставяното по тръба синьо гориво. Песков каза, че Русия никога не е заплашвала да спре газа на Украйна, въпреки дълговете на Киев. Говорителят на руския президент призна още, че Москва е засилила военния си контингент на украинската граница. Според него е нормално руската страна да вземе предохранителни мерки, но отрече руски военни да са замесени в събитията в Източна Украйна.

Съветник на френския президент Франсоа Оланд подаде оставка, след като беше обвинен в конфликт на интереси и злоупотреби със служебното си положение. Оставката на Акилино Морел, един от най-близките сътрудници на френския президент Франсоа Оланд, беше обявена скоропостижно след публикациите срещу него в изданието "Медиапар". Той е заподозрян, че през 2007 г. е бил тайно консултант на фармацевтична лаборатория и едновременно член на контролиращата я Главна дирекция по социалните въпроси. Морел е обвиняван и за злоупотреби с привилегии в Елисейския дворец. 51 годишният Морел се издига в президентския кръг като "политическото перо" на Франсоа Оланд, написал програмната му реч в кампанията през 2012 г. Това е втори подобен скандал в мандата на Оланд след случая с вече бившия министър Жером Каюзак.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.