БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 19 април в 8 часа
19 April 2014 - 7:52:53

Велика събота за християнския свят в очакване на Възкресение

Пловдивският митрополит Николай ще донесе Блажения огън от Йерусалим

Последен ден за регистрация за участие на евроизборите и за консултации за състава на СИК-овете

Днес е Велика събота. В 23.30 ч. патриарх Неофит в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще оглави богослужението за Възкресение Христово - Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ. На службата ще присъства президентът Росен Плевнелиев. Преди това - около 21ч., в параклиса на Светия синод в София ще бъде донесен Благодатният огън. Той ще пристигне от Пловдив, където ще бъде пренесен от Йерусалим от Пловдивския митрополит Николай.
За поредна година той е определен от Светия синод да вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на живоносния Гроб Господен, което се възглавява от Негово Блаженество Теофил ¬¬¬Трети, патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина и светите земи. В делегацията заедно с владиката ще бъде и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители и бизнесмени, които ще поемат финансовите разходи. На Велика събота, около 18.30 часа, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, от който духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си.

По късно митрополит Николай ще възглави Пасхалното среднощно богослужение в Катедралния храм „Успение Богородично” 23.30 часа, а утре, на Пасха Господня, ще отслужи и последованието на Второ Възкресение в митрополитския храм „Света Марина” от 11 часа.

За осигуряване на нормално транспортно обслужване на хората в Пловдив в нощта срещу Великден ще има извънредни курсове от автобуси на фирмите – превозвачи в градския транспорт. Возилата ще се движат през 30 минути от 23 до 1.30 часа по пет маршрута.

Вратите на Националния исторически музей ще са отворени безплатно за посещение от 9.30 до 18 ч. Част от книгите на историческа тематика, които се продават в музея, ще се продават на половин цена, а първите десет посетители ще получат подарък - по екземпляр с автограф от книгите на директора Божидар Димитров.

Днес изтича срокът, в който ЦИК регистрира партия или коалиция за участие в изборите за Европарламент, при условие че съдът е отменил обжалвано решение за отказ за регистрация на партията или коалицията. За последен ден ЦИК извършва и промени в състава на регистрирана коалиция, както и при включване на нови партии в състава на коалицията.

До днес районните избирателни комисии формират единните номера на избирателните секции в районите си. Днес изтича срокът, в който данните за автоматизираното отпечатване на избирателните списъци - част Две, се предават от кметовете на общините на служба "ГРАО". Съботата е последен ден, в който при кметовете на общините се провеждат консултации за съставите на секционните избирателни комисии.

Времето над Западна България ще се задържи без промяна - облачно и дъждовно. Над Източна България ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта срещу неделя ще има увеличения на облачността и на места ще превали - предимно слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6-7 градуса в Югозападна България до 17-18 в Източна.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.