БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 18 април в 17 часа
18 April 2014 - 17:27:08

Днес е Велики петък

20-километрово е вече задръстването на автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив

Украйна не може да купува руски газ по 500 долара, за да поддържа транзита

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос -"изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове той е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Въпреки лошото време стотици пловдичани се стекоха в храмовете в града за да почетат саможертвата на Спасителя. Сутрешните служби на Разпети петък започнаха с дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. Лошото време не попречи на пловдивчани да посетят храмовете в града и да минат под плащеницата. Със свещи в ръка, които символизират величието на Спасителя по време на страданията му те се помолиха. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт. По време на богослужението от олтара се сваля плащеницата и се обикаля около храма, като символично се извършва погремението на Христос.

20-километрово е вече задръстването на автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив. Колите се движат с около 30 км. в час. Допълнително са изпратени още 4 екипа, които да регулират движението. Ако проблемът не се преодолее ще се търсят алтернативни маршрути.Задръстването стана по обед, заради две верижни катастрофи на автомагистрала "Тракия" с общо осем коли, станали почти по едно и също време в района на 62 и 65 км. При двата инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети, съобщиха от МВР. Освен двете катастрофи причина за задръстването е ремонта на виадукта в района на 67-я км, където движението е само в едното платно. Освен това в този участък на автомагистрала "Тракия" вали дъжд, пътните настилки са мокри и хлъзгави.
С цел облекчаване на трафика и преодоляване на задръстванетопо магистрала "Тракия" при 67-ми километър, посока Пловдив, Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва да се използва обходен маршрут. Той е по пътя през пътен възел "Ихтиман".Тежкотоварните автомобили се отбиват и спират. От пресцентъра на МВР съобщиха, че трафикът по всички автомагистрали е интензивен. 12-километрова опашка се е образувала и на автомагистрала "Хемус".

Наематели на търговски обекти в подлеза на Централна гара в Пловдив протестираха срещу започналия там ремонт и ограничаването на достъпа до обектите им. Според синдикалния лидер на търговците Петър Гаджев това е началото на евентуално гражданско неподчинение. Търговците твърдят, че са получили получили предизвестието за ремотните дейности от Националната компания “Железопътна инфраструктура, без в него да е посочено кога ще могат да отворят магазините си отново. Наемателите на търговските обекти , които нямат договорни отношения с Националната компания „Железопътна инфраструктура , а с друга подчертаха , че от години съществува неприключил съдебен спор . Те заявиха, че са платили наемите си до края на април , имат и депозит за месец май. Недоумяваме защо ни накараха да спрем работа точно в този момент , подчерта Петър Гаджев. По време на протеста си днес , който обявиха за предупредителен, търговците заявиха също , че са подали и жалба в прокуратурата. Те ще продължат да изразяват недоволството си и след празниците . От два дни подлезът на гарата в Пловдив е преграден наполовина с метални заграждения. Преминаването на пътници е значително затруднено, а достъпът до магазините е ограничен. Върху загражденията е поставен надпис , който уведомява , че подлезът е частично затворен за ремонт, поради технически причини.

Двама загинаха при пожар в къща в село Граф Игнатиево днес. В 7.15 часа е съобщено за огнени пламъци, обхванали жилищната постройка на ул. „Явор” в селото. Незабавно на адреса са изпратени два екипа от Пловдив, които са потушили пожара. Служители от РУП – Труд, експерт от полицията и съдебен лекар са извършили оглед в къщата, където са намерени мъртви двамата й обитатели – 88-годишна жена и 66-годишен мъж. Най-вероятно смъртта им е настъпила в резултат от задушаване от дима. По случая е образувано досъдебно производство и е започнато разследване на причините, довели до инцидента. Няма данни пожарът да е предизвикан умишлено.

Украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че Киев ще "изпълни всички договорености", подписани в Женева.Той призова демонстрантите да освободят всички блокирани от тях сгради на органите на властта и им обеща, че ръководството на страната ще "изпълни условието за амнистия.
Ръководителите на дипломациите на Съединените щати, Европейския съюз, Русия и Украйна приеха документ, който предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Американският държавен секретар Джон Кери посочи, че даването на автономия на източните райони на Украйна ще бъде крачка в правилна посока. Европейският съюз е приел предложението на Русия за консултации за сигурността на газовите доставки, съобщи ръководителят на дипломацията на Общността Катрин Аштън.
Същевременно ръководителят на управлението на „Нафтогаз Украйна” Андрей Коболев заяви, че Украйна няма достатъчен финансов ресурс, за да зареди подземните си хранилища със скъп руски газ на цена 500 долара за хиляда кубически метра, за да поддържа транзита към Европа, предаде УНИАН. Необходимо е да заредим газ в подземните хранилища за да се покрие върхът на потреблението на газ в Европа. Това е обективната реалност и всички разбират това. Необходимо е да се намери просто и бързо решение, което да ни даде достъп до газ на пазарни цени. В Европа тези цени са приблизително на нивото от 350 долара за 1000 кубически метра, даже по-ниски”, заяви директорът на„Нафтогаз Украйна”.

Световноизвестният колумбийски писател и нобелов лауреатГабриел Гарсия Маркес почина на 87-годишна възраст в дома си в Мексико, предадоха световните агенции. В родната му Колумбия е обявен тридневен траур. Маркес е сочен за най-известният представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Световната му слава идва с публикуването на книгата „100 години самота“ през 1967-а година. Получава Нобеловата награда за литература през 1982-а. Неговите произведения надминаха по продажби всички книги на испански език. От романа му „100 години самота“ са продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика. Най-популярния латиноамерикански писател не беше преиздаван у нас пред последните близо 20 години заради укриване на доходи от тиражи, полиграфически своеволия и грешки. През 2011-а година беше издаден сборникът "Дванайсет странстващи разказа".

Утре времето над Западна България ще се задържи без промяна - облачно и дъждовно. Над Източна ще бъде предимно слънчево, но главно в следобедните часове и през нощта срещу неделя ще има увеличения на облачността и на места ще превали - предимно слаб дъжд. Южният вятър в източната половина от страната временно ще се усили. Максималните температури ще са в доста широки граници - от 6-7 в Югозападна България до 17-18 в Източна. За района на Пловдив около 15 градусаОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.