БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 18 април в 15 часа
18 April 2014 - 15:17:04

Днес е Велики петък

На автомагистрала „Тракия” има задръстване от почти 7 км

Почина световноизвестният колумбийски романист и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес

Днес е Велики петък, или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове той е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Въпреки лошото време стотици пловдичани се стекоха в храмовете в града за да почетат саможертвата на Спасителя. Сутрешните служби на Разпети петък започнаха с дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. Лошото време не попречи на пловдивчани да посетят храмовете в града и да минат под плащеницата. Със свещи в ръка, които символизират величието на Спасителя по време на страданията му те се помолиха. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт. По време на богослужението от олтара се сваля плащеницата и се обикаля около храма, като символично се извършва погремението на Христос.
Кампания „Великден за милосърдие' 2014” провеждат на Разпети петък доброволците от Българския младежки червен кръст от клубовете в Пловдив, Карлово, Сопот, Асеновград, Съединение, Първомай и Куклен съвместно с Пловдивската Света митрополия. Кампанията е за събиране на парични средства с касички пред православните храмове. Набраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на деца в нужда и талантливи млади хора, за тяхното обучаване в хуманитарни ценности и толерантност.

Двама загинаха при пожар в къща в село Граф Игнатиево днес. В 7.15 часа е съобщено за огнени пламъци, обхванали жилищната постройка на ул. „Явор” в селото. Незабавно на адреса е изпратен екип от Пловдив, който е потушил пожара. Служители от РУП – Труд, експерт от полицията и съдебен лекар са извършили оглед в къщата, където са намерени мъртви двамата й обитатели – 88-годишна жена и 66-годишен мъж. Най-вероятно смъртта им е настъпила в резултат от задушаване от дима. По случая е образувано досъдебно производство и е започнато разследване на причините, довели до инцидента. Няма данни пожарът да е предизвикан умишлено.

Огромно задръстване на автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив, от близо 7 километра, причиниха две верижни катастрофи. В първата, станала в района на 65 км. са участвали 3 автомобила. При втория инцидент са се сблъскали 5 коли на 62 км. При двата инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети, съобщиха от МВР. Освен двете катастрофи причина за задръстването е ремонта на виадукта на 67 км., също интензивният трафик от пътуващи в първия ден на четиридневните празници. Допълнително в този участък на автомагистрала "Тракия" вали дъжд, пътните настилки са мокри и хлъзгави. Въпреки проблемите има пропускливост на движението по АМ „Тракия”, колите макар и с ниска скорост се движат и в трите ленти.

Световноизвестният колумбийски писател и нобелов лауреатГабриел Гарсия Маркес почина на 87-годишна възраст в дома си в Мексико, предадоха световните агенции. В родната му Колумбия е обявен тридневен траур. На 8 април той беше изписан от болница в мексиканската столица, приет със съмнения за пневмония. Маркес е сочен за най-известният представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Световната му слава идва с публикуването на книгата „100 години самота“ през 1967-а година. Получава Нобеловата награда за литература през 1982-а. Неговите произведения надминаха по продажби всички книги на испански език. От романа му „100 години самота“ са продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика.
Най-популярния латиноамерикански писател не беше преиздаван у нас пред последните близо 20 години заради укриване на доходи от тиражи, полиграфически своеволия и грешки. През 2011-а година беше издаден сборникът "Дванайсет странстващи разказа".

Днес ще е облачно и дъждовно. След обяд от югоизток преваляванията ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява.. Максималните температури ще бъдат
от 6-8 градуса в западните, до 14-15 градуса в югоизточните. За района на Пловдив около 12 градуса.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.