БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 18 април в 10 часа
18 April 2014 - 10:13:17

Днес е Велики или Разпети петък

Киев ще изпълни всички положения на договореностите, подписани в Женева

Почина световноизвестният колумбийски романист и нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес

Днес е Велики или Разпети петък - най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. От 19 часа днес, патриарх Неофит от ще оглави богослужението в митрополитската катедрала "Света Неделя" в София.

Великденска фондонабирателна кампания „Великден за милосърдие' 2014” ще проведат на Разпети петък доброволците от Българския младежки червен кръст от клубовете в Пловдив, Карлово, Сопот, Асеновград, Съединение, Първомай и Куклен съвместно с Пловдивската Света митрополия. Кампанията е за събиране на парични средства с касички пред православните храмове. Набраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на деца в нужда и талантливи млади хора, за тяхното обучаване в хуманитарни ценности и толерантност

Украинският министър-председател Арсений Яценюк заяви, че Киев ще "изпълни всички договорености", подписани в Женева.Той призова демонстрантите да освободят всички блокирани от тях сгради на органите на властта и им обеща, че ръководството на страната ще "изпълни условието за амнистия.
Ръководителите на дипломациите на Съединените щати, Европейския съюз, Русия и Украйна приеха документ, който предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Американският държавен секретар Джон Кери посочи, че даването на автономия на източните райони на Украйна ще бъде крачка в правилна посока. Европейският съюз е приел предложението на Русия за консултации за сигурността на газовите доставки, съобщи ръководителят на дипломацията на Общността Катрин Аштън.
След четиристранните преговори в Женева украинският външен министър заяви, че Украйна е готова да обсъжда с Русия цени на природния газ, които да имат пазарна, а не политическа основа.

Световноизвестният колумбийски писател и нобелов лауреатГабриел Гарсия Маркес почина на 87-годишна възраст в дома си в Мексико, предадоха световните агенции. На 8 април той беше изписан от болница в мексиканската столица, приет със съмнения за пневмония. Маркес е сочен за най-известният представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Световната му слава идва с публикуването на книгата „100 години самота“ през 1967-а година. Получава Нобеловата награда за литература през 1982-а. Неговите произведения надминаха по продажб всички книги на испански език. От романа му „100 години самота“ са продадени над 50 милиона екземпляра на повече от 25 езика.
Маркес винаги е държал на кариерата си като журналист и сам казва, че литературата е съпътстващо занятие. За почитателите си винаги е бил суперзвезда. Най-популярния латиноамерикански писател не беше преиздаван у нас пред последните близо 20 години заради укриване на доходи от тиражи, полиграфически своеволия и грешки. През 2011-а година беше издаден сборникът "Дванайсет странстващи разказа".

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки в страната са предимно мокри, информира СБА.През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки катастрофи, един човек е загинал и 35-ма са ранени, от които четирима с опасност за живота.

В първия от четирите почивни дни от Пътна полиция предупреждават, че ще има засилено полицейско присъствие по основните пътища. Ще се проверява как се движат шофьорите и дали са употребили алкохол.

Гранична полиция имат готовност за изпращане на допълнителни екипи при засилен трафик. Създадена е организация граничните пунктове да работят на пълен капацитет, като се очаква най-натоварените да бъдат Кулата, Калотина, Дунав-мост Русе и Капитан Андреево.

Лоши са условията за туризъм в планините у нас, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. Облачно и мъгливо е времето във високите части на планините, където превалява слаб дъжд. От службата препоръчват на туристите, да не излизат в планината.

Днес ще е облачно и дъждовно. След обяд от югоизток преваляванията ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява.. Максималните температури ще бъдат
от 6-8 градуса в западните, до 14-15 градуса в югоизточните. За района на Пловдив около 12 градуса.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.