БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 17 април в 19 часа
18 April 2014 - 8:12:05

Европейският парламент прие резолюция, в която се обявява срещу изграждането на газопровода „Южен поток”.

ДПС и ГЕРБ обявиха окончателно кандидатите си за евродепутати

Днес е Велики четвъртък. Пловдивският митрополит Николай благослови децата и боядиса с тях великденските яйца.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви листата на партията за участие в европейските избори със 17 кандидати. "Това е листа, която представя интересни баланси -между принципа на приемствеността и на промяната, заяви Местан. По думите му в листата може да се открие цялото етнорелигиозно богатство на страната. Депутатът и медиен бос Делян Пеевски действително ще е втори в евролистата на ДПС. Листата ще води заместник-председателят на ДПС и български представител в Европейския парламент Филиз Хюсменова. Трети е Мехмед Али, следван от лидера на младежката партийна структура Илхан Кючук и министър Искра Михайлова. Снощи близо четири часа ръководството и местните структури редяха листата, в която единственото постоянно място - второто, остана за Делян Пеевски. Номинацията му е била подкрепена от 26 от общо 28-те регионални структури.
Пред Радио Пловдив областният лидер на ДПС Гюрсел Алиев коментира, че Пеевски е бил начело на номинираните, защото е млад, защото е българин и има бизнес, който не е тъмен. Алиев похвали и политическата работа на Пеевски в Пазарджик, от където той бе издигнат за депутат. Областният председател на ДПС бе категоричен, че върху номинирането на Делян Пеевски за евродепутат не е имало лично влияние от Ахмед Доган, каквато теза изведе преди дни бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов представи официално 17-членната листа на партията за евровота. Той я определи като обединяваща многообразието у нас, защото в нея са включени кандидати от смесени региони, български мюсюлмани, българомохамедани. Листата ще бъде регистрирана още днес в ЦИК. Цветанов призова за активно участие на изборите на 25 май. Водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев обяви, че отборът им е чудесен, съчетание между дързост и мъдрост, мъжко упорство и женска интуиция. На второ място след него в листата е досегашният евродепутат Андрей Ковачев, както и колегите му Мария Габриел и Владимир Уручев. На пето място е Ева Паунова, координатор на делегацията на ЕНП-ГЕРБ в Европарламента.

Европейският парламент прие резолюция, в която се обявява срещу изграждането на газопровода „Южен поток”. Самата резолюция е за руския натиск върху Украйна, и мерките, които трябва да предприеме Европейският съюз. Заради резервите на левицата към текста за „Южен поток”, той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на огромно мнозинство от евродепутатите. Илияна Йотова от ПЕС, впоследствие коментира, че все пак става дума за незаконодателна резолюция на Европарламента, която има само препоръчителен характер, и която, по думите й, вероятно ще бъде използвана предизборно.
Андрей Ковачев от ЕНП, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е „за” „Южен поток”, стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство. С резолюцията, Европарламентът призовава за разширяване на индивидуалните санкции към високопоставени руски представители, както и за готовност за незабавно въвеждане на общи икономически санкции. Има и призив за мерки срещу руски компании и техните дъщерни дружества в Евросъюза, особено в сектор „Енергетика”.
България ще спази приетата от Европейски парламент резолюция против изграждането на "Южен поток", но ще настоява за диференциран механизъм за компенсация на различните страни - участнички в изграждането на газопровода. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Заедно с това, обаче, той подчерта, че строителството на "Южен поток" на наша територия ще започне още тази година. Според Стойнев проектът ще донесе на страната ни над 2% икономически ръст и много работни места.

Продължава издирването на 16-годишния Стефан Георгиев и неговата връстничка Весела. Те са били настанени в кризисния център „Олга Скобелева” и изчезват в последния ден на март, когато са заведени на лекар. Случаят нашумя, след като вчера майката на детето, която работи в Германия, писа във Фейсбук и потърси помощ за издирване на детето си. Стефан е живеел при баба си, която е негов попечител. В края на януари обаче, тя също изчезва и по-късно се оказва, че е приета в болница. През това време никой не се грижи за момчето и то е настанено в кризисния център „Олга Скобелева”. Директорката на кризисния център Нина Гаргова обясни пред Радио Пловдив, че на 31 март децата са заведени от сестра от дома при личния им лекар в комплекс Гранд. Преди това Стефан обяснил, че не се чувства добре.От центъра уведомяват полицията и децата са обявени за издирване. Пред радио Пловдив Надя Танева,шеф на дирекция Социално подпомагане в Пловдив, обясни, че майката на Стефан е поискала момчето да отиде да живее при нея в Германия.Процедурата се движи от Агенцията за закрила на детето. Агенцията е поиската сродните германски служби да извършат проучване дали майката има подходящи условия и доходи да се грижи за Стефан. Междуврменно той и Весела, момичето с което е пред лекарския кабинет на 31 март, все още са в неизвестност.За Стефан се знае, че е висок около 1 метър и 65 сантиметра, с кафяви очи и за последно е видян в района на комплекс Гранд в Пловдив.
Продължава издирването и на изчезналата преди повече от три седмици Стоянка Дудекова от Карлово. Жената напуска дома си в утрото на 26 март, за да отиде на работа и оттогава от нея няма следа. Отвличане и вероятност тя да се укрива по собствена воля – това са две от версиите, по които работи полицията. Не се изключава и вероятността за убийство- признават криминалисти.

Днес е Велики Четвъртък, определян от църквата като един от най-важните дни от Страстна седмица. На този ден Богослужението в храмовете припомня за Тайната вечеря, по време на която Христос предсказва предателството и смъртта си и залавянето му в Гетсиманската градина. На днешния Велики четвъртък в много храмове и къщи в цялата страна бяха боядисани великденските яйца, които са символ на кръвта на Христос. Някои бяха съпроводени с акции, както беше в Пловдивска митрополия и село Белащица. Пловдивският митрополит Николай участва в боядисването на великденски яйца заедно с деца със специфични заболявания от Пловдив и региона, и от училище „Д-р Петър Берон” в двора на Митрополитския храм „Света Марина”. Акцията се провежда съвместно с доброволци от Български Младежки Червен кръст – Пловдив. Митрополит Николай увери децата, че винаги ще бъдат желани гости в храма. Две от децата заминават за операция в чужбина. Децата също поздравиха митрополит Николай със стихове за празника, а той помаза бузките им с червено великденско яйце. Всички деца получиха като подарък от Негово Високопреосвещенство икона на Възкресение Христово и лакомства.
В Бачковската света обител бяха боядисани 5010 яйца, а в село Белащица, заедно с отец Георги от църквата „ Св.св.Козма и Дамян” деца изписаха 1000 яйца по повод 1000-годишнината от оснонваването на селото. Те ще ги раздадат на социално слаби и възрастни самотни хора.

За четвърта поредна година Светият синод на Българската православна църква и Българският патриарх възлагат на Пловдивския митрополит Николай да донесе от Божи гроб Благодатния огън и да го предаде на народа ни „за здраве и изцеление от болестите и за душевно спасение на всички”. И тази година делегация ще съпровожда пловдивския митрополит до Йерусалим. С него ще бъде Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, сред които и депутатът от ДПС - Йордан Цонев, също и бизнесмени. Според митрополит Николай, очаква се огънят да бъде на Пловдивското летище около 19 часа в събота

Великденското дърво в центъра на Пловдив се превърна в атракция за жителите и гостите на града. Кичестата магнолия пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“, която доскоро радваше минувачите с прекрасните си цветове, днес привлича погледите със стилната си украса. Над 600 обагрени изкуствени яйца красят короната на дървото, а хората се снимат за спомен пред него. Допълнителен колорит и празнично настроение създават изрисуваните керамични яйца, поставени в тревните площ.

Събитията в Югоизточна Украйна са отговор на местното население на заплахите на нелегитимната власт в Киев и националистите да използват сила. Това заяви Владимир Путин по време на пряката линия с руските граждани. Всичките 17 въпроса, зададени на руския президент в първия час от ежегодната му телевизионна пресконференция "Пряка линия" бяха за съседна Украйна. Руският президент определи събитията в Киев от края на февруари като антиконституционен преврат ивъоръжено завземане на властта. Владимир Путин отрече твърденията на Украйна и Запада, че руски специални части всяват безредици в Източна Украйна. Президентът обаче призна за първи път, че войниците, които носеха униформи без опознавателни знаци в Крим през миналия месец, са руски военни. Те са подопомагали силите за самоотбрана на Крим, за да осигурят провеждането на референдума.

Няколко хиляди души в източния град Луганск провеждат демонстрация за мир и единство в Украйна. В демонстрацията участват студенти, преподаватели, както и сътрудници на местния университет „Тарас Шевченко”. Мирното събитие се провежда в близост до окупираната сграда на Украинската служба за сигурност.

Същевременно стана ясно, че Украинската Служба за сигурност е задържала над 10 руснаци, за които смята, че се занимават с „подривна дейност” и в момента се провеждат следствени действия.
ораби на украинската брегова охрана патрулират в Азовско море, както и по бреговата линия на Черно море, за да предотвратят евентуален десант на руски сили.

Утре ще е облачно и дъждовно. След обяд от югоизток преваляванията ще спрат и
облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между 3 и 8 градуса, а максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса. На места в югоизточните райони до 17 градуса, за района на Пловдив около 12 градусаОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.