БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 17 април в 17 часа
17 April 2014 - 17:20:27

Днес е Велики четвъртък. Пловдивският митрополит Николай благослови децата и боядиса с тях великденските яйца.

Делян Пеевски действително ще е втори в евролистата на ДПС, подкрепен от 25 от общо 28-те регионални структури.

Продължава издирването на 16-годишния Стефан Георгиев и неговата връстничка Весела. Те са били настанени в кризисния център „Олга Скобелева” и изчезват в последния ден на март, когато са заведени на лекар. Случаят нашумя, след като вчера майката на детето, която работи в Германия, писа във Фейсбук и потърси помощ за издирване на детето си. Стефан е живеел при баба си, която е негов попечител. В края на януари обаче, тя също изчезва и по-късно се оказва, че е приета в болница. През това време никой не се грижи за момчето и то е настанено в кризисния център „Олга Скобелева”. Директорката на кризисния център Нина Гаргова обясни пред Радио Пловдив, че на 31 март децата са заведени от сестра от дома при личния им лекар в комплекс Гранд. Преди това Стефан обяснил, че не се чувства добре.От центъра уведомяват полицията и децата са обявени за издирване. Пред Радио Пловдив Надя Танева,шеф на дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив обясни, че майката на Стефан е поискала момчето да отиде да живее при нея в Германия. Процедурата се движи от Агенцията за закрила на детето, която е поискала сродните германски служби да извършат проучване дали майката има подходящи условия и доходи да се грижи за Стефан. Междуврменно той и Весела, момичето с което е пред лекарския кабинет на 31 март, все още са в неизвестност. За Стефан се знае, че е висок около 1 метър и 65 сантиметра, с кафяви очи и за последно е видян в района на комплекс Гранд в Пловдив.

Продължава издирването и на изчезналата преди повече от три седмици Стоянка Дудекова от Карлово. Жената напуска дома си в утрото на 26 март, за да отиде на работа и оттогава от нея няма следа. Отвличане и вероятност тя да се укрива по собствена воля – това са две от версиите, по които работи полицията. Не се изключава и вероятността за убийство- признават криминалисти.

Депутатът и медиен бос Делян Пеевски действително ще е втори в евролистата на ДПС, обявиха от партията. Листата ще се води от заместник-председателя на ДПС и български представител в Европейския парламент Филиз Хюсменова. Трети е Мехмед Али, следван от лидера на младежката партийна структура Илхан Кючук и министър Искра Михайлова. Снощи близо четири часа ръководството и местните структури редяха листата, в която единственото постоянно място - второто, остана за Делян Пеевски. Номинацията му е била подкрепена от 25 от общо 28-те регионални структури. Пред Радио Пловдив областният лидер на ДПС Гюрсел Алиев коментира, че Пеевски е бил начело на номинираните, защото е млад, защото е българин и има бизнес, който не е тъмен. Алиев похвали и политическата работа на Пеевски в Пазарджик, от където той бе издигнат за депутат. Областният председател на ДПС бе категоричен, че върху номинирането на Делян Пеевски за евродепутат не е имало лично влияние от Ахмед Доган, каквато теза изведе преди дни бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

На днешния Велики четвъртък в много храмове и къщи в цялата страна бяха боядисани великденските яйца, които са символ на кръвта на Христос. Някои бяха съпроводени с акции, както беше в Пловдивска митрополия и село Белащица. Пловдивският митрополит Николай участва в боядисването на великденски яйца заедно с деца със специфични заболявания от Пловдив и региона, и от училище „Д-р Петър Берон” в двора на Митрополитския храм „Света Марина”. Акцията се провежда съвместно с доброволци от Български Младежки Червен кръст – Пловдив. Митрополит Николай увери децата, че винаги ще бъдат желани гости в храма. Малчуганите също поздравиха митрополит Николай със стихове за празника, а той помаза бузките им с червено великденско яйце. Всички деца получиха като подарък от Негово Високопреосвещенство икона на Възкресение Христово и лакомства.Две от децата заминават за операция в чужбина.

В Бачковската света обител бяха боядисани 5010 яйца, а в село Белащица, заедно с отец Георги от църквата „ Св.св.Козма и Дамян” деца изписаха 1000 яйца по повод 1000-годишнината от оснонваването на селото. Те ще ги раздадат на социално слаби и възрастни самотни хора.

За четвърта поредна година Светият синод на Българската православна църква и Българският патриарх възлагат на Пловдивския митрополит Николай да донесе от Божи гроб Благодатния огън и да го предаде на народа ни „за здраве и изцеление от болестите и за душевно спасение на всички”. И тази година делегация ще съпровожда пловдивския митрополит до Йерусалим. С него ще бъде Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, сред които и депутатът от ДПС - Йордан Цонев, също и бизнесмени. Според митрополит Николай, очаква се огънят да бъде на Пловдивското летище около 19 часа в събота

Великденското дърво в центъра на Пловдив се превърна в атракция за жителите и гостите на града. Кичестата магнолия пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“, която доскоро радваше минувачите с прекрасните си цветове, днес привлича погледите със стилната си украса. Над 600 обагрени изкуствени яйца красят короната на дървото, а хората се снимат за спомен пред него. Допълнителен колорит и празнично настроение създават изрисуваните керамични яйца, поставени в тревните площ.

Сдружението "Да спасим кромлеха от Старо Железаре" започва дарителска кампания за теренно проучване на застрашения мегалитен паметник при "Чолакова могила в пловдивското село Старо Железаре, съобщиха за БТА от сдружението. Кромлехът в Старо Железаре е рядък мегалитен паметник от типа на Стоунхендж, от 24 вертикални каменни плочи, подредени в кръг. Предполага се, че съоръжението е било използвано за нещо като обсерватория. При разкриването им от екипа на покойния археолог Георги Китов каменните блокове са били изключително добре запазени, но днес, оставени на стихиите и на недобронамерени хора, каменните стълбове са паднали, а състоянието на паметника се влошава непрекъснато. Става въпрос единствено за начална финансова подкрепа за извършването на изключително належащо теренно проучване на обекта, без което не може да се пристъпи към каквито и да е спасителни мерки за консервация и укрепване, тъй като към Министерство на финансите няма отделена такава сума за тази година за обекта, съобщават от сдружението. Необходимо е да се довърши и археологическото проучване на малката северозапазна част от могилата, което е останало недовършено от покойния археолог д-р Китов. За целта е необходимо да се събере първоначално сумата от минимум 10 хиляди лева, с която ще стартира теренното проучване и заснемането на новите граници и охранителни зони за могилата, с цел довършване на процедурата за обявяването й за национален паметник на културата.

Утре ще е облачно и дъждовно. След обяд от югоизток преваляванията ще спрат и
облачността ще се разкъсва и намалява. Минималните температури ще са между 3 и 8 градуса, а максималните ще бъдат между 10 и 15 градуса. На места в югоизточните райони до 17 градуса, за района на Пловдив около 12 градуса
ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.