БНР Портал

Радио Пловдив

ЕМИСИИ НОВИНИ

Емисия новини на 17 април в 16 часа
17 April 2014 - 16:07:24

Филиз Хюсменова, Делян Пеевски, Неджми Али и Илхан Кючюк са начело на листата на ДПС за евроизборите

За четвърта поредна година Пловдивският митрополит Николай ще донесе от Божи гроб в Йеросалим Благодатния огън

Откриха водопровод от 10 век, времето на цар Симеон, край Преслав

Риск от миграционен натиск към България и ЕС и възможностите за разширяване на въоръжения конфликт с въвличането на трети държави в него са обсъждани на заседанието на Националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна. Друга тема е била сигурността на критичните инфраструктури в Украйна, информира МВР.Набелязани са конкретни задачи и мерки.В заседанието са участвали председателят на ДАНС Владимир Писанчев, ръководствата на МВР, на службите, представители на министерства и държавни агенции.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви листата на партията за участие в европейските избори със 17 кандидати. Водач е заместник-председателят на ДПС и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова. На второ място е депутатът Делян Пеевски. След него е заместник-министърът на отбраната Неджми Али, а на четвърто е председателят на Младежкото ДПС Илхан Кючюк. На следващо място е министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. На шесто място е вицепрезидентът на Младежкия Либерален Интернационал Станислав Анастасов. "Това е листа, която представя интересни баланси - между принципа на приемствеността и на промяната, заяви Местан. По думите му в листата може да се открие цялото етнорелигиозно богатство на страната.

Министерството на външните работи предупреждава пътуващите в Гърция български граждани, че е въведена забрана за професионален и любителски улов на риба и всички други водни животни в реки, язовирите, езерата и всички други сладководни басейни. Забрани са въведени в област Драма до 30 май, в област Централна Македония - в районите на Пела, Иматия, Килкис, Серес, Солун, Пиерия - до 26 май, както и в р.Марица и целия й воден басейн до 15 май, в язовир Йоанина и всичките му притоци до 31 май, в гръцката част на Дойранското езеро и всичките му притоци до 16 май. За спазването на забраната ще инспектират полицейските власти и служителите от управленията по горите, които ще налагат сакции, предвидени в закона на Гърция - глоби, отнемане на риболовното оборудване, а в тежките случаи и на средствата, послужили за незаконния улов, вкл. МПС, както и забрана за упражняване на риболов на територията на Гърция за определен период от време.

За четвърта поредна година Светият синод на Българската православна църква и Българският патриарх възлагат на Пловдивския митрополит Николай да донесе от Божи гроб в Йеросалим Благодатния огън и да го предаде на народа ни „за здраве и изцеление от болестите и за душевно спасение на всички”. И тази година делегация ще съпровожда пловдивския митрополит до Йерусалим. С него ще бъде Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, сред които и депутатът от ДПС - Йордан Цонев, също и бизнесмени. Според митрополит Николай, очаква се огънят да бъде на Пловдивското летище около 19 часа в събота

Великденското дърво в центъра на Пловдив се превърна в атракция за жителите и гостите на града. Кичестата магнолия пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“, която доскоро радваше минувачите с прекрасните си цветове, днес привлича погледите със стилната си украса. Над 600 обагрени изкуствени яйца красят короната на дървото, а хората се снимат за спомен пред него. Допълнителен колорит и празнично настроение създават изрисуваните керамични яйца, поставени в тревните площ.

Водопровод от 10 век, времето на цар Симеон е открит край Преслав, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. За находката, открита в старопрестолния град, е съобщил директорът на Преславския музей Пламен Славов. По думите на Димитров през Средновековието канализационни инфраструктури има само във Византия и България, като сведения за това - и писмени, и археологически - има в изобилие. Надпис от 837 г., намерен в Плиска, свидетелства, че кавкан Исбул е построил със свои средства водопровод, увенчан с чешма в центъра на столицата, "за да пият българите". Подобни инфраструктури са открити и в почти всички български средновековни градове, отбелязва проф. Димитров. Средновековните българи не само пият прясна вода и отвеждат отточните води в безопасни за здравето си места, но се и къпят. Само преди три дни археологът Иван Христов съобщи, че еоткрил отлично запазена баня с подово парно отопление в малка планинска крепост в Троянския балкан, припомни Божидар Димитров. Според него нито в Лондон, нито в Париж през средните векове е имало канализация. Тръби от най-стария водопровод в Европа могат да се видят в Националният исторически музей от утре, съобщи директорът проф. Божидар Димитров.ОЩЕ ЕМИСИИ НОВИНИ
  Емисия новини на 22 април в 19 часа
  Емисия новини на 22 април в 17 часа
  Емисия новини на 22 април в 16 часа
  Емисия новини на 22 април в 15 часа
  Емисия новини на 22 април в 14 часа
  Емисия новини на 22 април в 13 часа
  Емисия новини на 22 април в 11 часа
  Емисия новини на 22 април в 10 часа
  Емисия новини на 22 април в 9 часа
  Емисия новини на 22 април в 8 часа
  Емисия новини на 22 април в 6 часа
  Емисия новини на 21 април в 17 часа
  Емисия новини на 21 април в 15 часа
  Емисия новини на 21 април в 10 часа
  Емисия новини на 21 април в 8 часа
  Емисия новини на 20 април в 17 часа
  Емисия новини на 20 април в 15 часа
  Емисия новини на 20 април в 10 часа
  Емисия новини на 20 април в 8 часа
  Емисия новини на 19 април в 17 часа
  Емисия новини на 19 април в 15 часа
  Емисия новини на 19 април в 10 часа
  Емисия новини на 19 април в 8 часа
  Емисия новини на 18 април в 17 часа
  Емисия новини на 18 април в 15 часа
  Емисия новини на 18 април в 10 часа
  Емисия новини на 18 април в 8 часа
  Емисия новини на 17 април в 19 часа
  Емисия новини на 17 април в 17 часа
  Емисия новини на 17 април в 16 часа

Новини

 
 
 
 
Дейности

 
 
 
 
Реклама

 
Радио Пловдив

 
 
 
Радиопрограми

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Радио България

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


© 2010 Българско национално радио. Телефон за контакт: 032 - 60 58 58. Designed by BSH

Protected by Copyscape DMCA Copyright Detector
.